Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Хворих на  COVID-19 стає все більше: в Україні вже бракує лікарів

Якби ж «воїни» на першій лінії боротьби з коронавірусом одразу мали спецодяг для захисту...

Фото slovoidilo.ua.

Хворих на COVID-19 стає все більше: в Україні вже бракує лікарів

Ситуація з поширенням коронавірусної інфекції в країні набуває наростаючого та затяжного характеру. Наприкінці серпня —у першій половині вересня цього року кількість інфікованих може сягти 110-120 тисяч (зараз їх майже 93 тисячі), прогнозують спеціалісти

Тепер уже Рівне може потрапити до червоної зони

   На Волині вчора додалося 63 хворих, із них 4  дітей та 4  медичних працівників. Померли від COVID-19 двоє  мешканців обласного центру та жителька Маневицького району. Нові випадки зараження було виявлено:  Луцьк – 24, Луцький район – 13, Маневицький район – 9, Володимир- Волинський район – 7, Ківерцівський район – 6, Іваничівський, Горохівський, Любешівський, Рожищенський райони –  по 1.

Як розповіла під час брифінгу головний санітарний лікар Волині Наталія Янко, спалах коронавірусної інфекції зареєстровано в обласному центрі соціально-психологічної реабілітації  в Ковелі. Там захворів вихователь і  5 дітей віком від 6 до 15 років. Всі вони лікуються амбулаторно.

У геріатричному будинку села Кримне Старовижівського району занедужало 7 осіб (4 працівники та 3 підопічних). До 10 збільшилася кількість інфікованих у Великій Яблуньці, що на Маневиччині, де заразилися весільні гості. Загалом у нас 4707 інфікованих, 104 з них врятувати не вдалося.

На  Рівненщині ситуація складніша: за попередню добу захворіло 178 осіб, серед них і 8-місячне немовля. Усього ж там зареєстровано 7716 випадків COVID-19.

– На вчорашній ранок приріст хворих на коронавірус по Україні – 4%, а в Рівному за минулі вихідні він становив 14%. Такого у наc ще не було за весь час спостереження. Місто можуть віднести до червоної зони, тоді доведеться повертатися до суворих карантинних обмежень, — тривожиться міський голова Рівного Володимир Хомко. 

На вчорашній ранок приріст хворих на коронавірус по Україні – 4%, а в Рівному за минулі вихідні він становив 14%.

У сусідній Львівській області за добу зареєстровано 128 випадків ( усього 12 079). На Буковині й Прикарпатті побільшало хворих на 164 і 165 осіб. На вчорашній день до ослаблення карантину були не готові Київ, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Харківська та Чернівецька області. У перелічених регіонах кількість нових випадків захворювання становить понад 40 на 100 тис. населення за останніх 14 днів. Зокрема, на Волині цей показник сягнув 73,6. У Києві, Львівській та Чернівецькій області завантаженість ліжок перевищує 50%, у нас такої проблеми, на щастя, ще нема.

– Пацієнтів із COVID-19, госпіталізованих за тиждень,  стало більше втричі, якщо порівнювати з травнем, —повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. —У стаціонарах знаходяться люди, які мають тяжкий або середньої важкості перебіг хвороби, ті, хто потребує кисневої терапії чи перебування в реанімації.

Рятують пацієнтів не ліжка...

За інформацією Національної служби здоров'я України, кількість госпіталізованих пацієнтів із коронавірусною інфекцією за липень збільшилася на 25%, а тих, які отримують допомогу в інтенсивній терапії, — на 32%. Нині у лікарнях країни вже готові для хворих на COVID-19 близько 34 тисяч ліжок та 3,7 тисячі апаратів ШВЛ, звітують посадовці.

Однак, усі розуміють, що рятують пацієнтів не ліжка, а лікарі-професіонали. На жаль, досвідчених і належно підготовлених спеціалістів у нас обмаль. Визнав це на брифінгу і міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

– На сьогодні неукомплектованими залишаються близько 5 тисяч лікарських посад. Бракує інфекціоністів, епідеміологів, вірусологів. Також ми бачимо велику проблему з лікарями - педіатрами. Чому так сталося?  Це питання престижності професії, оплати праці,  яка всі 29 років незалежності знаходилася на дуже низькому рівні, —заявив очільник МОЗ.

Справді, епідеміологічну службу було зруйновано, спеціалістів перестали готувати, й лише пандемія змусила задуматися над тим, що до пожежі треба бути готовими заздалегідь. Вчені КПІ, які досліджують поширення COVID-19в Україні, зробили висновок, що застосовані в липні протиепідемічні заходи очікуваного результату не дали. Показник добового приросту хворих наближається до 2000, у ряді регіонів процес поширення інфекції почав набувати неконтрольованого характеру.

Зазначають, що показник смертності хворих на коронавірус в Україні у 2,5 % є порівняно невисоким на фоні  інших країн Європи. При значному зростанні кількості ПЛР- тестувань виявляють більше безсимптомних або легких випадків хвороби, ніж у березні-квітні. Ну а важких витягують з того світу лікарі, яких держава має більше шанувати й цінувати.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel