Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Майже 300 тисяч гривень претензії виставлено волинському  підприємству за забруднення повітря

Виявлено 19 нових джерел викиду забруднюючих речовин, дозволу на яких нема.

Фото: Державна екологічна інспекція у Волинській області.

Майже 300 тисяч гривень претензії виставлено волинському підприємству за забруднення повітря

Державна екологічна інспекція у Волинській області на виконання доручення Державної екологічної інспекції України розглянула звернення Баговського С.Л., щодо забруднення атмосферного повітря внаслідок господарської діяльності ТОВ «Кроноспан УА»

Інспекцією на підставі отриманого погодження Державної екологічної інспекції України проведено позапланову перевірку ТОВ « Кроноспан УА».

Проведеною перевіркою встановлено, що у виробничому процесі підприємства експлуатується 43 джерела викиду на які наявний дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами з терміном дії до 14.12.2027.

Реклама Google

Також встановлено, що підприємство здійснило нове будівництво комплексу будівель і споруд із встановленням нових дооснащених існуючих виробничих ліній деревообробного підприємства.

Також Інспекцією, на підставі «Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря» проведено розрахунок збитків та виставлено претензію на загальну суму 278 489 тисяч гривень.

Згідно наданого проєкту оцінки впливу на навколишнє середовище передбачені нові 19 джерел викиду забруднюючих речовин.

При огляді нового будівництва було виявлено експлуатацію теплогенераційної установки та факт здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря (що підтверджується лабораторними замірами).

Згідно ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» «викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання, об’єкт якого належить до другої або третьої групи, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від новоутворених джерел викиду не отримано.

За результатами перевірки по виявленому порушенню на посадову особу ТОВ «Кроноспан УА», відповідального за дотримання вимог природно-охоронного законодавства притягнуто до адміністративної відповідальності та видано припис на усунення порушень. Також Інспекцією, на підставі «Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря» проведено розрахунок збитків та виставлено претензію на загальну суму 278 489 тисяч гривень.

Джерело: Державна екологічна інспекція у Волинській області
Telegram Channel