Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
130 років тому до Луцька прибув перший поїзд

Ось так у Луцьку з'явилася залізниця.

Фото volyntimes.com.ua

130 років тому до Луцька прибув перший поїзд

Колію з Ківерець побудували за 19 днів

130 років тому зі станції «Ківерці» відправився перший потяг до Луцька.

До цього повітове місто залишалось в стороні від залізничних магістралей: у 1870-1873 роках було прокладено сполучення між Житомиром, Ковелем та Брестом в обхід Луцька. Ситуація змінилась влітку 1890 року, коли під час військових маневрів сюди завітав імператор Олександр ІІІ. Він був здивований, що до повітового міста немає залізничного сполучення та наказав негайно виправити цей недолік, нагадує КНПП «Цуманська пуща».

Дві бригади прокладали колії з Луцька та з Ківерець назустріч одна одній.

З Барановичів викликали спецбатальйон для будівництва залізниці. На земляні роботи було мобілізовано місцевих селян. Дві бригади прокладали колії з Луцька та з Ківерець назустріч одна одній.

11 верст колії (а це майже 12 км) побудували в найкоротший строк: з 1 по 19 серпня. Урочиста змичка відбулась 22 серпня. Її провів особисто генерал-інспектор великий князь Микола Миколайович (старший), який вбив поблизу Ківерцівського вокзалу два посріблених костилі з написом «Ківерці-Луцька гілка. Будувалась з 1 по 19 серпня 1890 року».

Будівництво залізничного сполучення Ківерці-Луцьк сприяло торгово-промисловому розвитку Ківерець, поступово перетворивши Ківерці у важливий залізничний вузол. Наприкінці ХІХ ст. тут відкрили однокласне залізничне училище, спорудили шпалопросочувальний завод, невеличку ремонтну майстерню (з 1901 року - депо), згодом лісопильний завод (тартак). 

Telegram Channel