Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Експеримент в Німеччині: людям роздаватимуть гроші – по 1200 євро щомісяця

Як халява вплине на людей?

Фото dengi.ua.

Експеримент в Німеччині: людям роздаватимуть гроші – по 1200 євро щомісяця

На цьому тижні в Німеччині стартує експеримент зі впровадження універсального базового доходу. 120 німців протягом трьох років отримуватимуть щомісяця по 1200 євро

Сума 1200 євро трохи перевищує прожитковий мінімум в країні. Дослідники порівняють поведінку 120 учасників експерименту з поведінкою групи з 1380 осіб, які не отримуватимуть базовий дохід, пише НВ.

Противники стверджують, що з базовим доходом люди перестануть працювати, а замість цього будуть валятися на дивані з фастфудом і стрімінговими сервісами.

Реклама Google

Дослідження проводить Німецький інститут економічних досліджень, який зібрав для цього 140 000 пожертвувань. Всі учасники заповнять анкети про своє життя, роботу і емоційний стан. Юрген Шупп, який очолює дослідження, сказав в коментарі німецькій газеті Der Spiegel, що зараз в дискусіях про універсальний базовий дохід як прихильники, так і противники часто використовують різні кліше.

«Противники стверджують, що з базовим доходом люди перестануть працювати, а замість цього будуть валятися на дивані з фастфудом і стрімінговими сервісами. Прихильники стверджують, що люди будуть продовжувати робити корисну роботу, стануть більш творчими і схильними до благодійності, а також будуть займатися збереженням демократії», - зазначив він.

На думку Шуппа, якщо замінити ці стереотипи емпірично підтвердженим даними, рівень дискусії підвищиться.

Раніше експеримент з універсальним базовим доходом проводили в Фінляндії. Він тривав майже два роки: з січня 2017-го по грудень 2018 року. В рамках експерименту 2000 безробітних фінів отримували щомісячно по 560 євро. Дослідники дійшли висновку, що учасники експерименту стали більш щасливими, але це не стимулювало їх шукати роботу.

Telegram Channel