Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Рівненщині вимагають відкрити дитсадки

Хто глядітиме малечу, коли батьки на роботі?

Фото: google.com

На Рівненщині вимагають відкрити дитсадки

Батьки дошкільнят з Рівненського і Зарічненського районів просять у влади відновити роботу дитячих садків. Адже дошкільні навчальні заклади там закриті уже кілька місяців і коли запрацюють – невідомо. А вимушені відпустки у батьків - не безмежні

Втім, як зазначив перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Подолін, Рівненський район офіційно віднесено до «червоної» зони, тому поки що про можливість відновлення роботи дитсадків чи інших навчальних закладів там не йдеться. Треба зачекати, доки рівень захворюваності у районі зменшиться і лише тоді доцільно буде порушувати питання щодо відкриття ДНЗ, зауважив чиновник.

Щодо Зарічного, то це питання вже виносили на розгляд обласної комісії технолого-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Однак, зважаючи на рівень захворюваності у серпні, та не дозволила відкривати там садочки.

Переглядатимуть зонування області вже наприкінці серпня, орієнтовно 28 числа.

Тим часом діти з навколишніх сіл зможуть безоплатно відвідувати у Рівному садки, спортивні і музичні школи. Міська рада програла апеляційний позов щодо заборони дітям без реєстрації у Рівному робити це безкоштовно.

Корнинська сільська і Рівненська районна ради подали до суду позов на Рівнеміськраду за її рішення «Про взаємовідносини з ОТГ та іншими органами місцевого самоврядування у сфері надання послуг» від 24 жовтня 2019 року. 11 березня суд першої інстанції скасував це рішення. Але Рівнерада подала апеляцію у 8-й апеляційний адміністративний суд Львова. Там поставили крапку у цій справі й остаточно скасували дане рішення. Для навколишніх сіл це означає, що діти з територіальних громад мають право навчатися в освітніх і дошкільних навчальних закладах Рівного.

Треба зачекати, доки рівень захворюваності у районі зменшиться і лише тоді доцільно буде порушувати питання щодо відкриття ДНЗ, зауважив чиновник.

Нагадаємо, що восени минулого року Рівнерада прийняла рішення про встановлення плати за відвідування міських закладів немісцевими дітьми. Однак після звернення Рівненської районної ради це відтермінували. Міський голова Рівного Володимир Хомко такі кроки пояснював таким чином: якщо жителі ближніх сіл не захотіли об’єднуватись з містом, то і безоплатні послуги мають отримувати там, де проживають...

Говорить голова Корнинської ОТГ Роман Горбатюк-Василейко: «Нарешті, маємо остаточний вердикт, який набув законної сили і не підлягає оскарженню. 8-й апеляційний адміністративний суд Львова відмовив у задоволені апеляційної скарги Рівненської міської ради. Справедливість і здоровий глузд перемогли».

До речі, рівненські дитсадки, школи та інші навчально-виховні заклади відвідують до півтори тисячі юних мешканців навколишніх сіл. А батьки більшості з них теж працюють в обласному центрі і сплачують податки до міського бюджету.

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel