Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Волинянин, який вирощує кролів 39 років, дає поради, як правильно доглядати за тваринами

«Я захопився цими вуханями під впливом діда, який був добрим хазяїном».

Фото Сергія НАУМУКА

Волинянин, який вирощує кролів 39 років, дає поради, як правильно доглядати за тваринами

Господар щодня не менше двох годин витрачає на догляд за своїми улюбленцями

Леонід Олійник — класичний одноосібник. Обробляє в Чарукові Луцького району близько 6 га землі: садить картоплю, овочі та зернові. Разом із дружиною утримують трьох корів, десяток свиней, курей (в тому числі декоративних і бійцівських), індокачок. Але особлива його любов — кролі. Тож розводить їх уже 39 років!

— Я любив кроликів із дитинства. Захопився ними під впливом діда по матері Михайла. Він був добрий хазяїн, — каже Леонід Михайлович.

З тих пір ці тварини на обійсті Олійників не виводяться. Господар розповідає, що їх у нього постійно не менше 150, а буває кількість доходить і до 250. За стільки часу він добре вивчив правила догляду за вуханями. До трьох місяців годує кроленят лише сухими кормами. Дає спеціальний комбікорм наполовину із зерном (пшениця, овес) та сіно. Звісно, води у них удосталь.

Бельгійськими велетнями завжди цікавляться на базарах.
Бельгійськими велетнями завжди цікавляться на базарах.

 — Чому не можна давати трави? Бо в кроленят низька кислотність шлунка. Траву вони їстимуть, але при цьому хворітимуть, — Леонід Михайлович заводить нас у хлів із клітками. — У тварин почнеться бродіння у шлунку і це спричинить падіж. Найважче перевести молодняк на зелений корм. А дорослих годує різними кормами, їм це вже не шкодить.

За тривалий час захоплення кролівництвом він розводив багато порід. Нині утримує бельгійських велетнів, французьких баранів, рексів, німецьких строкачів, каліфорнійських кролів та вуханів породи полтавське срібло.

Бельгійські велетні — справжні красені рудуватої масті з величезними вухами. Важать до 10 кілограмів (найбільший «бельгієць», вирощений на обійсті Олійників, потягнув на 11,8 кг).

Кролів Леонід Олійник вирощує для м’яса. За кілограм тушки покупці дають 100 гривень. Шкірки купують на вагу.

— «Бельгієць» — базарний кролик. Виніс його на продаж і люди ним відразу цікавляться, бо великий і впадає в очі, — пояснює Леонід. — А ті, хто вже розуміється на цих тваринах, беруть каліфорнійських або полтавське срібло.

Звертаю увагу на клітку, у якій стінки, дно і стеля зроблені з сітки. Верх також сітчастий і в ньому — дверцята. Чистити таке житло для вуханів не треба, хіба що позгрібати з підлоги послід. Загальний розмір клітки 4 х 1,3 метра, висота — 40 см. Вона поділена на 20 відділень — по 10 у ряд. Розмір одного відділення — 65 х 40 х 40 см, чого цілком достатньо для однієї дорослої особини. А враховуючи, що у господарстві завжди є молодняк, у такій клітці можна тримати близько 100 кролів. Біля кожного є годівничка на зерно та напувалка.

Кролів Леонід Олійник вирощує для м’яса. За кілограм тушки дають 100 гривень. Шкірки купують на вагу. Тому бабратися з ними невигідно. Чимало беруть і живих тварин для розведення. Тримісячне кроленя може коштувати 400 гривень, а дорослий породистий кріль — навіть 100 доларів.

— Буває, «дачники» цікавляться. Так я називаю людей, які навесні купують кроленят, годують їх ціле літо, а восени б’ють на м’ясо, аби на зиму не мати клопоту, — пояснює господар. — Щодня не менше двох годин витрачаю на догляд за своїми улюбленцями. Можу просто сидіти і спостерігати, як вони їдять. Уже дружина кличе до хати, а я все сиджу, — ці слова Леоніда зайвий раз підтверджують, що він залюблений у свою справу.

Корисні поради кролівникам

  • Кролиць, яких плануєте тримати на плем’я, варто визначити ще малими. Відберіть з виводка одну–дві (можна і три, але не більше) кролички і залишіть їх біля матки. І коли решта тварин уже перейдуть на дорослі корми, ці обраниці й далі ссатимуть материнське молоко. Завдяки цьому вони мають кращий імунітет, стійкіші до хвороб (навіть коксидіозом хворіють менше) і розвиненіші. На кінець періоду кроленята мало чим відрізнятимуться від матки.
  • Злегка підсолюйте воду для кролів: приблизно чайну ложку на літр води. Тоді вони почуваються краще, мають хороший апетит.
  • Найкраща профілактика від усіх кролячих хвороб — згодовування взимку сухого полину.
  • Кролі породи полтавське срібло або каліфорнійські невибагливі до утримання, рано починають спарюватися і швидко набирають вагу. За чотири з половиною місяця їх уже можна бити на м’ясо. Довше утримувати нерентабельно, адже зростають витрати корму на одиницю продукції. Каліфорнійські кролі при годівлі комбікормом за місяць набирають до 1,2 кг, а якщо годувати наполовину зерном — 0,7 кг. Французькі барани досягають ваги 6,5—7 кг.
  • Для дорослих особин обов’язкові соковиті корми: капуста, буряк, морква, картопля. Два останні овочі треба вводити в раціон поступово. У коренеплодах багато каротину, від якого у тварин часто бувають здуття і понос. Кролі можуть навіть загинути, якщо одразу дати велику кількість моркви. Хоча цей овоч дуже корисний для самок, які мають малят. Від нього молоко прибуває і стає жирнішим.
  • Картоплю треба давати потрохи. Від вареної, запареної разом із осипкою, вухані набирають вагу. Такий корм доб­рий для відгодівлі на забій.
  • До тримісячного віку годуйте тварин комбікормом наполовину із зерновою сумішшю (зерно не подрібнюйте). До її складу входить пшениця, овес та ячмінь. Для кроленят останнього може бути трохи більше, ніж інших зернових, бо вони не потребують багато білка. У раціон має входити і сіно з люцерною. Зелені у цей період не давайте, бо шлунки малечі погано її переносять.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel