Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У старовинному будинку в центрі Луцька хочуть зробити магазин

Будівля справді вирізняється серед забудови вулиці.

Фото wikimapia.org.

У старовинному будинку в центрі Луцька хочуть зробити магазин

Будинок може втратити автентичність

В будинку на вулиці Сенаторки Левчанівської у Луцьку планують розмістити магазин. Стривожені мешканці звернулися у відділ охорони культурної спадщини Луцької міської ради, щоб не давали дозволу щось змінювати, бо втратиться автентичність.

Про це написав у фейсбуці начальник відділу Олександр Котис.

«У відділ охорони культурної спадщини звернулися стривожені мешканці і повідомили про можливу загрозу одному з найкращих будинків на вулиці Сенаторки Левчанівської – №5, позаяк на першому поверсі наче планується магазин. Будівля справді вирізняється серед забудови вулиці. На другому поверсі гарний декор з пілястрами, маскаронами, ліпниною, а на першому – доволі оригінальна штука! Різьблена дерев'яна плита з імітацією металоконструкції з гнутих ферм і заклепок. Це вельми рідкісний (на сьогодні в Луцьку таких залишилося 1-2 приклади) естетичний зразок архітектурної репрезентації індустріальної доби ХІХ століття. Самобутня фішка всієї вулиці», – розповідає Котис.

«Без погоджень і дозволів будь-які перероблення заборонені. Збереженість автентичних елементів обов'язкова!»

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини Луцькради, будівля віднедавна є нововиявленою пам'яткою архітектури місцевого значення. Хоча оригінальне вікно між 2015 і 2017 роками вже замінили на металоплатикове. Щоб надалі щось змінювати, потрібно отримати погодження й дозволи, каже Котис.

«Будівля віднедавна є нововиявленою пам'яткою архітектури місцевого значення. Без погоджень і дозволів будь-які перероблення заборонені. Збереженість автентичних елементів обов'язкова!» – переконаний краєзнавець і чиновник.

Telegram Channel