Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Дітям необхідно щодня приносити з собою три захисні маски»: як реагують батьки та вчителі на рекомендації МОЗ

Педагогів допускатимуть до навчального закладу лише після вимірювання температури, а у разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби в учня або вчителя весь клас повинен піти на самоізоляцію.

Школярі на Останньому дзвонику в Запоріжжі, 24 травня 2019 р.

Фото Прилепа Олександр / УНІАН

«Дітям необхідно щодня приносити з собою три захисні маски»: як реагують батьки та вчителі на рекомендації МОЗ

Міністерство охорони здоров'я оголосило рекомендації для шкіл на період навчання під час пандемії коронавірусу. Зокрема, у школах радять розпочинати уроки в різний час та організувати миття рук дітям після кожного уроку. Це викликало шквал критики з боку педагогів і батьків

Як повідомив на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов, школам радять запускати учнів молодших і старших класів через різні входи, розпочинати уроки у різний час та сформувати графіки відвідування їдалень. Також варто відмовитися від формату шведського столу, а за столом розміщувати не більше чотирьох осіб. Суспільне розбиралося, чи зможуть у школах виконувати рекомендації МОЗ.

За рекомендаціями МОЗ, на вході до приміщення необхідно встановити дозатори й антисептики, а учнів просити мити руки після кожного уроку. Педагогів допускатимуть до навчального закладу лише після вимірювання температури, а у разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби в учня або вчителя весь клас повинен піти на самоізоляцію.

Педагогів допускатимуть до навчального закладу лише після вимірювання температури, а у разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби в учня або вчителя весь клас повинен піти на самоізоляцію.

У регіонах, які перебувають в «помаранчевій» зоні, педагогам у процесі викладання навчальної дисципліни необхідно буде використовувати захисні щитки. «У «жовтій» або в «зеленій» зонах у такому разі просто слід дотримуватись відповідної дистанції.

Що думають учителі

Ольга, вчителька молодших класів державної школи Києва, вважає, що нові вимоги можуть спричинити проблеми. За її словами, керівництво школи вирішило поділити класи на дві групи. Тиждень одна група навчатиметься у школі, а інша — вдома. Потім вони мінятимуться. Таким чином ці учні не будуть перетинатись.

«Цей розподіл може спричинити проблеми, оскільки вчитель не може паралельно проводити урок одній та іншій групі, але треба йти по календарному плануванню», — каже Ольга.

Учителька додає, що в їхній школі буде відкрито чотири входи для різних класів. Учні молодших класів повинні прийти до школи у проміжку з 7:45 до 08:00. Старшокласники приходитимуть о 9:00. Ольга уточнила, що біля кожного входу буде написано, який клас в якому кабінеті має навчатися і звідки учні мають заходити.

«Для молодшої школи уроки розпочинаються о 8:00. Для 2-4 класів він триває 40 хвилин, для першачків — 35 хвилин. Перші класи на групи не розподіляються, принаймні перші два тижні. Вони повним класом сидітимуть на уроках», — пояснює Ольга.

За її словами, адміністрація школи розробила спеціальний графік для харчування молодших класів у їдальні.

«Столи будуть стояти на відстані, за столом сидітиме не більше чотирьох дітей. Для молодших класів їжа фасуватиметься у спеціальні пакунки, як нам сказали. Поки що орієнтовне меню є на перші два тижні. Це будуть якісь сендвічі з фруктами або інші страви. Буфет не працюватиме. Класи ходитимуть до їдальні по графіку. Вчителі та учні старшої і середньої школи матимуть змогу пообідати під час великої перерви», — розповіла Ольга.

Вчителька переконана, що навантаженість на педагогів збільшиться через те, що перший місяць діти навчатимуться за коригуючою програмою, тобто будуть повторювати матеріал за минулий рік. Оскільки діти будуть розділені по групах, то вчителі повинні вмістити в матеріал з новими темами попередню інформацію для кожної з груп окремо. Кількість годин лишається такою ж, але збільшується навантаження за подачею матеріалу.

Інна, вчителька в одній із приватних шкіл Київщини, каже, що в її школі ознайомилися з усіма наказами і рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я та планують максимально їх дотримуватися.

«Це будуть антисептики у кожному приміщенні, особливо в туалетах і при вході. Проводитимуть скринінг для учнів і вчителів. Тому що кількість наших учнів (80 осіб — ред.) дозволяє поміряти температуру кожному. Ми обмежимо рух школярів по класних кімнатах. Якщо минулого року діти старших класів могли переходити в різні кабінети, то зараз сидітимуть в одному. Тільки вчителі переходитимуть до різних класів», — розповіла вона.

За словами Інни, дітей не зобов'язуватимуть носити маски, «тому що вони не потрібні». А вчителі не будуть носити захисні щитки, оскільки така умова передбачена для шкіл у регіонах «помаранчевої» карантинної зони, а її школа розташована не в такому регіоні. Також вона додала, що до школи не пускатимуть батьків.

Що кажуть батьки

За словами співголови громадського об'єднання «Батьки SOS» Олени Парфенової, батьки по-різному ставляться до навчання в умовах карантину, проте налаштовані відпускати дітей до школи.

«Здебільшого батьки готові до початку нового навчального року. Інша справа, що ті рекомендації, які надає МОЗ, змінюючи їх постійно, дещо лякають батьків», — каже Парфенова.

Зокрема, батьки стурбовані тим, як відбуватиметься харчування в їдальнях, забороною фонтанів з питною водою та тим, що не у всіх школах можна забезпечити соціальне дистанціювання. Також Парфенова зауважила, що не всі управління й департаменти освіти забезпечили школи засобами індивідуального захисту.

«У Києві щитки для всіх вчителів закупила профспілка. Тому що про те, що їх треба мати, якщо регіон потрапив у «помаранчеву» зону, ми дізналися 22 серпня. Провести тендери на їх закупівлю до 1 вересня неможливо. Ті ж санітайзери, серветки та рушники переклали на батьків. Ми щоденно з різних куточків України отримуємо повідомлення від батьків, які пишуть, що їх доводять до відома через групи у Viber про те, що це треба закупити, бо «немає грошей, ми не забезпечені, а виконувати рекомендації треба», — каже вона.

Парфенова зазначила, що батьки хвилюються через навчальний процес і успіхи своїх дітей, проте у цій ситуації велику роль відіграє підхід вчителів.

«Звісно, всі переймаються за якість освітнього процесу. Тут усе залежить від майстерності директорів і викладачів. Я знаю приклади, де прекрасно організована дистанційна освіта. І в період з березня по травень діти нічого не втратили, а можливо, ще більше отримали, тому що були створені комфортніші умови для навчання. Але це, радше, винятки. Усі очікували на національну платформу, яку б мали дати для допомоги організації дистанційної освіти. І це було б для батьків, вчителів і дітей абсолютно правильним рішенням. Наразі її немає, можливо, пізніше щось з'явиться», — повідомила вона.

Парфенова додала, що є велика кількість запитань до рекомендацій МОЗ і того, для чого їх розробляють.

«Якщо ці рекомендації були зроблені для того, щоб убезпечити Міністерство охорони здоров'я, коли почнуться випадки COVID-19 серед дітей та вчителів, то так, вони мають бути. Але якщо говорити про реалії школи, то у мене величезна порада до МОЗ проїхатися зараз по школах України й подивитися, як викручуються вчителі та директори у закладах освіти, щоб їх виконати (вимоги МОЗ — ред.)», — резюмувала співголова громадського об'єднання «Батьки SOS».

Киянка Ольга, яка віддає доньку у перший клас гімназії у Дніпровському районі столиці, збентежена новими правилами. За словами жінки, у школі, де навчатиметься її дитина, немає жорстких обмежень, проте дітям необхідно щодня приносити з собою три захисні маски. Їх школярі мають носити у коридорах, на уроках це не обов'язково. Однак вона зазначила, що деякі класи здають гроші й купують коробки з рукавичками, масками та бактерицидні лампи від вірусу.

Жінка вважає, що карантинні обмеження не вплинуть на освітній процес.

«Гірше вчитися (донька — ред.) не буде. У цій школі з правилами не сильно перегинають палицю. Усе загалом як завжди, тільки з незручностями, які лише ускладнюють життя без найменшої користі», — додала мама першокласниці.

Telegram Channel