Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
НАБУ 3,5 роки вводило суспільство в оману у справі «Роттердам+», - Наливайченко

Валентин Наливайченко.

Фото РБК.

НАБУ 3,5 роки вводило суспільство в оману у справі «Роттердам+», - Наливайченко

Народний депутат Валентин Наливайченко наголошує, що ніяких вагомих доказів так зібрано й не було

Про це нардеп повідомив на своїй сторінці в Facebook, інформує РБК.

«Виявилося, що всі 3,5 роки НАБУ та САП годували українців вигадками і домислами - насправді ніяких вагомих доказів для суду зібрано не було», - пише нардеп.

«Виявилося, що всі 3,5 роки НАБУ та САП годували українців вигадками і домислами - насправді ніяких вагомих доказів для суду зібрано не було».

Він також нагадав, що ще у 2018 році НАБУ отримало висновок Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), в якому було чітко зазначено, що формула «Роттердам+» не завдала збитків ні державі, ні споживачам електричної енергії. «Однак тоді медіа-міф про «Роттердам+» набрав такого розмаху, що НАБУ просто так не змогло закрити справу і затято шукало нових експертів аби підтвердили медіа-міф», - додав Наливайченко.

 

 Саме тоді у слідства виникла ідея залучити до справи експертизу Служби безпеки України, яка в середині серпня 2020 року також не підтвердила нанесення збитків. Таке рішення експертизи СБУ фактично поставило крапку в розслідуванні і позбавило справу подальших перспектив, наголошує нардеп.

«Я вважаю, що слідчі мають набратись мужності відновити її й або піти до суду і там мати ганебну поразку, або закрити справу та вибачитись за тиражування політичних слоганів замість об’єктивного розслідування», - наголосив Наливайченко.

Нагадаємо, 8 серпня закінчився термін досудового розслідування у справі «Роттердам+». НАБУ і САП не змогли направити справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.

НАБУ і особисто директор бюро Артем Ситник визнали, що слідству не вдалося експертно підтвердити наявність збитків.

20 серпня відразу кілька незалежних один від одного джерел повідомили, що фінальна експертиза у справі «Роттердам+», виконана Службою безпеки України, не підтвердила наявність збитків від дії формули.

Раніше ряд інших державних експертиз, що проводяться в тому числі за зверненням НАБУ, також встановили відсутність будь-яких збитків від дії формули. Розслідування у справі «Роттердам+» почалося в березні 2017 року. У ньому брали участь 15 детективів і 7 прокурорів. Загальні витрати державного бюджету на проведення розслідування склали 96 млн грн, за оцінками екс-глави НКРЕКП Дмитра Вовка.

Формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років, й була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

Telegram Channel