Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

ЦІ СМАЧНІ «КОЗАЦЬКІ ВУСА»

У Дубечному Старовижівського району зайшла у школу — і замилувалася гарним квітучим деревом у зеленому куточку. Подумалось, що викохала його вчителька біології — у більшості шкіл догляд за вазонами — то обов’язки біолога...

Дубечному Старовижівського району зайшла у школу — і замилувалася гарним квітучим деревом у зеленому куточку. Подумалось, що викохала його вчителька біології — у більшості шкіл догляд за вазонами — то обов’язки біолога. А виявилося, що виплекала декоративну липу (так називається деревце) діловод Тамара Головачук. Доглядає жінка й за іншими квітами, які прикрашають коридори. Ці обов’язки, як каже, взяла на себе добровільно, бо дуже вже любить вазони, усілякі квітучі рослини. Певне, тому й обрала фах квітникаря-декоратора, закінчила в Сочі училище, яке готувало таких спеціалістів. Тривалий час й працювала там у теплиці, але тягнуло на Волинь. Сподівалася знайти роботу за фахом. Чула, що у Старій Вижівці збираються будувати теплицю. Але так і не дочекалася її. Отож довелося працювати в комунгоспі, а згодом — у Дубечненській школі.
З’ясувалося, що й макраме, які прикрашають коридори, — теж її робота. І господиня вона неабияка. Отож, ми попросили жінку поділитися кулінарними секретами.


ГОЛИКИ
Їх називають в Дубечному ще токмачі, лінивці. Для них треба мати відварену картоплю. Остуджуємо її, товчемо. На сковорідці з олією чи смальцем підсмажуємо подрібнену цибулю. З’єднуємо її з картоплею, підсолюємо і ліпимо пампушки. Кладемо їх в емальовану миску, ставимо у піч. Запікаємо до утворення рум’яної кірочки.

«КОЗАЦЬКІ ВУСА»
Нарізаємо м’ясо, відбиваємо його, змащуємо майонезом, посипаємо перцем, сіллю, подрібненим часником. Викладаємо спагеті (так, щоб звішувалися над шматочком м’яса), кладемо на нього ще й квадратик сиру, потертої сирої моркви, загортаємо. Заливаємо соусом (томат, сметана, сіль, лавровий лист), тушкуємо.

ПИРІЖКИ З КВАСОЛЕЮ
Тісто: літр води, 3 ложки олії, ложка цукру і стільки ж солі. Воду закип’ятити, охолодити, додати 50 г дріжджів і борошна, скільки вбере тісто. Дати підійти. Сходить тісто годину. Начинка: відварені квасолю, картоплю перекручуємо через м’ясорубку. Тоді готуємо засмажку до неї: подрібнену цибулю підсмажуємо на олії, додаємо шкварки, картоплю, дрібку солі. Масу змішуємо з начинкою. Робимо з тіста пиріжки, защипуємо їх і обсмажуємо в олії.

КАПУСТА З РЕБРАМИ
Свіжу капусту розрізаємо вздовж на смужки — 2—3 сантиметри. Свинячі ребра заливаємо на ніч майонезом. Вранці викладаємо на деко капусту, з іншого боку — ребра. Запікаємо їх. Юшкою, що утворюється, поливаємо капусту.

БЕЦИ
Чистимо картоплю, тремо її на тертку, як на деруни, додаємо за смаком сіль. Масу викладаємо на бляху і ставимо у піч. Виймаємо, ріжемо на кусочки. Складаємо їх у миску, заправляємо шкварками з цибулею.
Telegram Channel