Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У центрі Мінська ОМОН розігнав студентську акцію протесту. Є затримані

Студенти повідомляють Лукашенку, що «гвалтам праўду не задушыш».

Фото news.tut.by.

У центрі Мінська ОМОН розігнав студентську акцію протесту. Є затримані

Сьогодні в Мінську триває кілька акцій протесту студентів, одну з них, у районі площі Перемоги, розігнали білоруські силовики. Правозахисний центр «Весна» повідомилив про 14 затриманих, серед них є журналісти й викладач

1 вересня у столиці Білорусі, Мінську, на акцію протесту проти результатів президентських виборів вийшли студенти, їх розігнав загін міліції особливого призначення (ОМОН). За даними «Радыё Свабода», передає сайт gordonua.com, організаторами акції були студенти й викладачі Білоруського національного технічного університету, до них приєдналися інші виші. В акції взяло участь кілька сотень людей.

Колона протестувальників пройшла проспектом Незалежності, а в районі площі Перемоги силовики почали розганяти марш, повідомило видання TUT.BY.

Правозахисний центр «Весна» проінформував у Telegram, що йому відомо щонайменше про 14 затриманих у Мінську. Серед затриманих – двоє журналістів «Еврорадио», які транслювали студентський протест, викладач Білоруського державного університету Вадим Белевець, інші студенти.

Правозахисний центр «Весна» проінформував у Telegram, що йому відомо щонайменше про 14 затриманих у Мінську.

TUT.BY зауважило, що студентські акції тривають і в інших частинах міста. Зокрема, студентський перформанс відбувся біля Білоруської державної академії мистецтв. Приблизно 50 осіб заклеїло роти чорним скотчем, вони тримали плакати з написами «Гвалтам праўду не задушыш» («Насиллям правди не заглушиш»), «Молчание – знак согласия?» («Мовчання – знак згоди?»), «Картина не может остановить пулю, но она может остановить стреляющего» («Картина не може зупинити кулю, але вона може зупинити стрілка») та інші.

 

 Прессекретарка мінської міліції Наталія Ганусевич підтвердила TUT.BY затримання «кількох студентів». 

«Так, серед студентів є затримані. Але ніхто їх не викрадає, як пишуть деякі інтернет-джерела. Людей затримують співробітники міліції. Перед затриманням вони відрекомендовуються і пояснюють причини затримання. І ці всі затримання виключно в межах правового поля», – заявила Ганусевич.

Масові мітинги в Білорусі тривають із 9 серпня. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента, яке відбувалося з 4-го до 9 серпня, сфальсифіковано, і вимагають провести нові вибори.

Telegram Channel