Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Громада з Волині зайняла друге місце серед найбагатших в Україні

Одразу кілька волинських громад віднесли до числа найбільш фінансово спроможних.

Фото УП.

Громада з Волині зайняла друге місце серед найбагатших в Україні

У загальноукраїнському рейтингу виконання місцевих бюджетів ОТГ відображені 54 громади Волинської області, окремі з яких займають лідерські позиції на загальнодержавному рівні

Аналіз здійснений у розрізі 872 ОТГ України за I півріччя 2020 року на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних веб-порталу openbudget.gov.ua експертами Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International.

Фінансове становище громад – визначальний аспект з погляду можливостей для ефективного функціонування та перспектив розвитку громад. Відтак, рейтинг сформований відповідно до певних показників та критеріїв групування ОТГ.

У Волинській області в лідерах у групі об’єднаних територіальних громад з чисельністю від 10 до 15 тис. осіб (134 із 872) є Підгайцівська сільська ОТГ Луцького району, яка у загальноукраїнському рейтингу займає 2 місце.

Реклама Google

Громади згруповано за критерієм чисельності населення, в окрему групу виділено міста обласного значення, у яких відбулася процедура об’єднання чи приєднання згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

За підсумками І півріччя 2020 року проведено оцінювання та сформовано рейтинг ОТГ за 7-а фінансовими показниками: доходи загального фонду на 1-го мешканця, видатки загального фонду на 1-го мешканця, видатки на утримання апарату управління у розрахунку на 1-го мешканця, рівень дотаційності бюджетів, співвідношення видатків на утримання апарату управління із сумою доходів загального фонду, питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету ОТГ, питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків.

Виходячи із наведених вище показників та критеріїв групування ОТГ, у Волинській області в лідерах у групі об’єднаних територіальних громад з чисельністю від 10 до 15 тис. осіб (134 із 872) є Підгайцівська сільська ОТГ Луцького району, яка у загальноукраїнському рейтингу займає 2 місце.

В групі об’єднаних територіальних громад від 5 до 10 тис. осіб (277 із 872) у підсумках по Україні перебуває Боратинська сільська ОТГ Луцького району, яка відповідно займає 5 місце у загальноукраїнському рейтингу. Натомість, Дубечненська сільська ОТГ Старовижівського району у даному рейтингу  лише на 259 місці у цій же групі.

Крім того, в групі об’єднаних територіальних громад з чисельністю до 5 тис. осіб (308 із 872) 4 місце у загальноукраїнському рейтингу займає Зарічанська сільська ОТГ Володимир-Волинського району. Натомість, у цій же групі Війницька сільська ОТГ Локачинського району та Велицька сільська ОТГ Ковельського району займають 290 та 295 місця.

Джерело: Волинська ОДА.
Telegram Channel