Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Рівнянка виграла в європейському суді справу щодо сімейного насилля

у Європейський суд з прав людини направили позов, аби визнати неефективним захист матері та дітей від домашнього насильства з боку офіційних органів.

Фото МЗС / Facebook.

Рівнянка виграла в європейському суді справу щодо сімейного насилля

У рішенні Європейського суду з прав людини йдеться, що рішення колегія прийняла одноголосно і вирішила, що мало місце порушення статті 8 Конвенції

Європейський суд з прав людини став на бік рівнянки та її захисниці та визнав, що держава Україна зробила недостатньо, аби захистити матір із трьома дітьми від домашнього насилля. Про це інформує Суспільне.

У рішенні ЄСПЛ йдеться про те, що Україна повинна виплатити заявниці 4,5 тисячі євро моральної компенсації – це, щоправда, вчетверо менше, ніж та заявляла у позові. Рішення опубліковане на сайті європейського суду 3-го вересня.

Реклама Google

Передісторія

У Рішенні ЄСПЛ вказується ім'я та прізвище заявниці. Оскільки це справа стосується приватного життя – Суспільне на називає її імені, лише опише зміст, наведений в матеріалах справи.

38-річна рівнянка має третю групу інвалідності. Маючи чотирьохрічного сина, у 2006-му вона одружилась із рівнянином (у судовій справі вказані тільки його ініціали). За рік у подружжя з'явилась трійня доньок. На цей час вони жили у квартирі матері чоловіка.

У 2008-му міська рада надала родині житло.

Матір заявляє, що піддавалась насиллю і страждали діти

Із 2009-го року, як ідеться в матеріалах справи, стосунки у подружжя почали погіршуватись через пияцтво та агресію чоловіка. Іноді матері доводилось тікати до родичів чи знайомих.

У березні 2009-го судмедекспертиза зазначила, що у жінки після сімейного конфлікту був зламаний ніс та крововиливи на очах. За два роки знайомий жінки заявив до міліції про сімейне насилля, але тоді. як ідеться в матеріалах справи, правоохоронці не знайшли складу злочину.

Заявниця зазначає, що напади і погрози продовжувались упродовж наступних років, а після розлучення колишній чоловік не виплачував аліментів на дітей: працював, мовляв, неофіційно, а виконавцям і поліцейським постійно пояснював, що доходів не має. Профілактичні бесіди із ним давали тимчасовий ефект.

Жінка вважає, що держава її не захистила.

Жінка вважає, що держава її не захистила

Матір у 2016-му році подала позов до суду, аби виселити колишнього чоловіка із наданої мерією квартири. У 2017-му вона цю справу у міському суді виграла. Але відповідач це рішення оскаржив і виграв в апеляційному суді.

Після цього жінка звернулась в суд для позбавлення колишнього батьківських прав. А у Європейський суд з прав людини направили позов, аби визнати неефективним захист матері та дітей від домашнього насильства з боку офіційних органів, у позові просила 20 тисяч євро для придбання нового житла.

Україна вважає, що матір захищали

Рішення європейського суду наводить також позицію сторони держави Україна. Там вважають, що для захисту позивачки офіційні органи вживали всіх можливих заходів. А ще зауважили, що жінка, якщо мала претензії до дій якогось із органів, могла на них поскаржитись, проте цього не робила. А ще – неодноразово відкликала власні скарги на чоловіка та не пішла на психологічні консультації, тим самим, мовляв, не дала можливості компетентним органам використати всі можливі механізми допомоги.

Що виграла позивачка

У рішенні Європейського суду з прав людини йдеться, що рішення колегія прийняла одноголосно і вирішила, що мало місце порушення статті 8 Конвенції.

Відтак, держава-відповідач повинна виплатити заявниці кілька тисяч євро протягом трьох місяців з дати, коли рішення набуває законної сили. Суми повинні бути конвертовані у валюту держави-відповідача за курсом, що застосовується на дату розрахунку:

4500 євро, плюс будь-який податок, який може бути сплачений, на відшкодування моральної шкоди;

1150 євро, плюс будь-який податок, який може нараховуватись заявнику за судовий збір, який буде перерахований безпосередньо на рахунок адвоката заявника;

з моменту закінчення згаданих трьох місяців до моменту розрахунку на зазначені суми сплачуватимуться відсотки за ставкою, рівною граничній ставці позики Європейського центрального банку протягом періоду дефолту, плюс три відсоткові пункти.

Telegram Channel