Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
145 днів голодування : на річницю звільнення Сенцов випустить двотомник про будні в ув'язненні

 Загалом за час перебування у російських в'язницях (5 років) Олег написав 5 сценаріїв та 3 книжки, окрім щоденників.

Фото зі сторінки-фейсбук Олега Сєнцова.

145 днів голодування : на річницю звільнення Сенцов випустить двотомник про будні в ув'язненні

7-го вересня, на річницю звільнення Олега Сенцова та інших політв'язнів Кремля, у “Видавництві старого Лева” вийде друком ще один доробок Сенцова - двотомник оповідань “Чотири з половиною кроки”, а також “Хроніка одного голодування”

Про це Олег Сенцов розказав під час презентації «Другу також треба купити» у Запоріжжі в рамках фестивалю Toloka-2020.

«У мене був дуже поганий почерк, тож охоронці не розуміли, що я веду щоденник. Записи могли забрати, та мені пощастило, що вдалося їх вивезти. Ці книжки виходять разом, тому що оповідання та щоденники пов'язані однією темою, там буде більш зрозуміло».

«Чотири з половиною кроки» - це 15 оповідань про реальних людей, з якими Сенцов познайомився в тюрмі. Олег розповідає, що люди, які перебувають в ув'язненні, на його думку, - такі самі люди, як і інші: мовляв, комусь не пощастило в дитинстві, комусь - пізніше, хтось - припустився помилки, але «страшних» злочинців не багато. «Тюрма псує людей,» - підсумовує Олег і додає: «Про це є окремі оповідання».

 Загалом за час перебування у російських в'язницях (5 років) Олег написав 5 сценаріїв та 3 книжки, окрім щоденників.

Вести щоденник було своєрідною допомогою у дні голодування. Сенцов записував все, що з ним відбувалося. Писав зранку, адже у першій половині дня почувався краще. Писав, навіть не сподіваючись, що рукописи побачать світ. Але, як зізнається, коли робиш щось кожного дня - маєш ціль, існування набуває сенсу:«Все це було дуже відверто. У такому вигляді, в якому все було записано, папери були передані редактору, їх розшифровували і додавались примітки. Я не прикрашав своє життя, свої вчинки, щоб це було чесно». Загалом за час перебування у російських в'язницях (5 років) Олег написав 5 сценаріїв та 3 книжки, окрім щоденників.

Також Олег Сенцов у Запоріжжі презентував і свій другий роман серії про Джима Гаррісона «Другу також треба купити». Перший під назвою «Купіть книгу - вона смішна» вийшла друком у 2016 році, коли автор був в російському ув'язненні. Саме тоді, перебуваючи в якутському таборі, Сенцов вирішив писати продовження. Згадує: це був не дуже добрий період, але інколи приходило натхнення, тож Олегу знадобилося три місяці, аби закінчити рукопис.

«Якось потім редагував, правив через рік. Тоді вона вийшла окремим томом. Цією книжкою я задоволений, ретельно та критично ставлюсь до своєї творчості, але цю книгу я перечитав наприкінці – вдалась! І це перша обкладинка моєї книжки, яка мені сподобалася, бо робили її під моїм наглядом.» Сенцов зазначає: пише книжки переважно для себе, аби «викинути з себе» те, що накопичилося - така собі потреба в реалізації. Тож, якщо його творчість подобається ще комусь, то це для нього одночасно і сюрприз, і задоволення.

Щодо інших планів, Олег Сенцов розказав про них в ефірі Українського радіо Запоріжжя. Зараз режисер готується знімати кіно за власним сценарієм, написаним ще до окупації Криму, - «Носоріг». Це кримінальна драма про 90-ті, головний герой – хлопець на прізвисько Носоріг, що йде складним шляхом від спортсмена до бандита. Наразі тривають зустрічі з акторами, проби на головні ролі та огляд локацій, деякі з яких - у Запоріжжі. Зйомки мають початися вже 1 жовтня. Наостанок Олег Сенцов відповів на питання, чому у спілкуванні три місяці тому перейшов на українську мову:

«Я переходжу на українську тому, що це просування мови. Якби не було війни з Росією – все було б нормально, але війна показала, що ми дуже залежні від Путіна з його інфопосіпаками. Він просуває тут свої меседжі і тримає нас у своїй оболонці пострадянського часу. Мова – це наш захист від впливу, бо якщо ми будемо поширювати нашу мову без зажиму, ми будемо розвиватись у правильному напрямі, а не існувати в іншомовному просторі. Поки ж Росія тримає нас у своїх лапах і хоче мати нас за своїх слуг».

Telegram Channel