Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Цьогоріч на місцевих виборах голоси рахуватимуть довше, аніж зазвичай. ЧОМУ

Вибори 2020.

Фото з відкритих джерел.

Цьогоріч на місцевих виборах голоси рахуватимуть довше, аніж зазвичай. ЧОМУ

ТВК будуть математично обраховувати виборчу квоту і рейтингувати кандидатів у списку

На місцевих виборах у 2020 році дільничні комісії довше рахуватимуть голоси. Прогнозують, що підрахунок може тривати до середи, 28 жовтня. Процес затягнеться через відкриті списки.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла координаторка Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, передає «Перший».

«Дільничні комісії точно будуть довше здійснювати підрахунок. Найпесимістичніший сценарій – до середи (28 жовтня, – ред.) після дня голосування. Відкритість списків призводить до більш тривалого процесу підрахунку. І якщо члени комісій не будуть навчені, це буде набагато довше», – зауважила вона.

Якщо в законодавстві не буде чіткої відповіді, які бюлетені дійсні, а які недійсні, то будуть дискусії.

«А якщо в законодавстві не буде чіткої відповіді, які бюлетені дійсні, а які недійсні, то будуть дискусії. Дискусія щодо одного бюлетеня може тривати годинами», – припускає Айвазовська.

За її словами, ТВК будуть математично обраховувати виборчу квоту і рейтингувати кандидатів у списку.

«Я дуже сподіваюсь, що до цього будуть розроблені додаткові ІТ-інструменти. Хоча б не для того, щоб офіційні дані видавати, а для здійснення логічних перевірок», – висловилася координаторка ОПОРИ.

«Ця система, наскільки я знаю, розробляється за рахунок технічної підтримки міжнародних організацій. Логічна перевірка мінімізує втрати. Ви вносите дані в протокол – і бачите, де у вас помилка. Якщо будуть ІТ-інструменти, то тривалість цього процесу буде значно меншою, ніж за умов винятково людського фактору, але багато залежить і від цифрової грамотності членів комісій», – додала вона.

Джерело: Канал соціальних новини "Перший".
Telegram Channel