Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Під Луцьким замком розкопали 25 метрів нових підземель: що там знайшли (відео)

Таємничі піземелля.

Фото Суспільного Волині.

Під Луцьким замком розкопали 25 метрів нових підземель: що там знайшли (відео)

Що відомо про таємні кімнати

У Луцьку розкопали 25 метрів нових підземель, раніше про які не було відомо. Це найбільше археологічне відкриття на Волині з часів проголошення Незалежності України.

Про це розповів Суспільному археолог Віктор Баюк.

Знайдені археологами підземелля  розташованіу Башті князів Чорторийських та Колегіуму єзуїтів. Нині тут досліджують 7 кімнат. Три місяці тому дослідники натрапили на дві кімнати.

«Дуже цікава одна кімнатка. Фактично через три місяці робіт ми попали сюди й можемо оцінити. Бачимо що тут є замурована ніша і є питання що за нею», – каже археолог.

За оцінками науковців, кімнати у гарному стані. До нашого часу збереглися несучі стіни, склепіння, арковий проріз.

«Різниця між відомими підземеллями і цими 40 метрів, зараз ми пройшли 20 метрів, попереду нас, сподіваюся, ще чекає 20 метрів підземель невідомого мурування», – розповів Віктор Баюк.

На підземелля три місяці тому випадково натрапили під час реалізації у Луцьку міжнародного проєкту щодо збереження пам’яток історії.

Протяжність підземель - 25 метрів, площу ще рахують. Вона складає орієнтовно 100 кв. м. Знайдені кімнати планують очистити і запустити туди повітря. Археологічні дослідження тривають.

Наразі науковці допускають, що підземелля можуть мати з'єднувальні ходи з Луцьким замком, переходи зроблені, як захисна конструкція, - каже директор державного історико-культурного заповідника у Луцьку, краєзнавець Рудецький Павло.

Потрапити у підземелля можна буде після реставрації, щоб було безпечно для відвідувачів. Точної дати завершення розкопок та реставрації науковці поки не називають.

Джерело: Суспільне. Волинь.
Telegram Channel