Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Знайшли найбільше поховання вояків Української Галицької Армії та УНР

За три дні роботи дослідники натрапили на десятки поховань.

Фото armyinform.com.ua.

Знайшли найбільше поховання вояків Української Галицької Армії та УНР

Під час епідемії тифу тут було поховано від 8 до 9 тисяч людей

У Вінниці віднайшли український військовий цвинтар 1919 року Української Галицької Армії та Дієвої Армії УНР, знищений радянською владою. Про це повідомляє «Армія Inform», пише LB.ua.

Під час епідемії тифу тут було поховано від 8 до 9 тисяч вояків. Фахівці припускають, що це найбільше кладовище галицької армії. До прикладу, у Львові поховано 728 воїнів УГА.

«Це – унікальна експедиція. Вже під час першого шурфування ґрунту ми виявили домовини. А за три дні роботи натрапили на десятки поховань. Це і домовини, в яких, ймовірно, ховали старшин та офіцерів, і масові братські могили, припускаємо, що в них поховані рядові стрільці», - прокоментував директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

Під час епідемії тифу тут було поховано від 8 до 9 тисяч вояків. Фахівці припускають, що це найбільше кладовище галицької армії.

Дослідник не відкидає версію, що братські могили копали, коли сил, часу і ресурсів вже бракувало, адже більшість вояків УГА померли від епідемії плямистого тифу. Після встановлення точних меж кладовища, є кілька варіантів розвитку подій. Це - проведення ексгумації, а також - встановлення меморіального комплексу.

Розкопки продовжаться до кінця тижня. Після документування та фіксації встановлених меж цвинтаря шурфи закриють землею. За результатами цих досліджень вирішуватимуть, що робити далі і як буде вшанована пам’ять воїнів УГА.

Нагадаємо, активне обговорення ймовірних поховань у Вінниці на вулиці Стрілецькій почалось після старту будівництва багатоквартирного будинку. Знайдений цвинтар розташований за кількасот метрів від нього. Командування Повітряних Сил та забудовник сприяли проведенню пошукових робіт.

Зараз дослідники з меморіально-пошукового центру «Доля» кажуть, що ні на територію будівництва, ні поряд з нею цвинтар не розміщується. Ймовірно, що більша частина кладовища (більше 90 %) знаходиться на території «45-го заводу». Про це свідчать документи з Вінницької міської управи 1919 року, коли створювалось кладовище для військових і підтверджують цю карту результати шурфування.

Telegram Channel