Курси НБУ $ 39.55 € 42.43

ПАНАХИДИ І МІТИНГИ БІЛЯ ПАМ’ЯТНИКІВ КОМАНДИРАМ УПА

На День Перемоги над фашизмом члени крайової організації братства ветеранів ОУН—УПА імені Клима Савура і обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів організували поїздку на батьківщину двох відомих командирів Української повстанської армії та на місця боїв з німцями та енкаведистами...

На День Перемоги над фашизмом члени крайової організації братства ветеранів ОУН—УПА імені Клима Савура і обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів організували поїздку на батьківщину двох відомих командирів Української повстанської армії та на місця боїв з німцями та енкаведистами.

Спочатку ветерани побували у селі Коршів Луцького району, де народився уславлений командир, полковник Юрій Стельмащук (Рудий), під керівництвом якого повстанці отримали ряд звитяжних перемог у боях з фашистами. Тут біля пам’ятника відбулися панахида і мітинг, в яких взяли також участь місцеві жителі.
Такі ж заходи організували і в селі Лаврів цього ж району, на батьківщині іншого уславленого ватажка-упівця — Ананія Закуштуя. Панахиди в цих селах біля пам’ятників повстанським героям, а також стел, на яких викарбувані імена всіх жителів цих сіл, котрі боролися за волю України в рядах УПА, провели священики місцевих храмів УПЦ Київського патріархату. На мітингах тепле слово про відважних командирів та своїх бойових побратимів сказали учасниця національно-визвольної боротьби, в’язень сталінських таборів Тетяна Байда-Барбелюк, голова крайової організації братства ветеранів ОУН—УПА імені Клима Савура Микола Стасюк, голова обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів Іван Остап’юк. Вони говорили і про те, як необхідне патріотичне виховання для розбудови Української держави.
Ветерани, які боролися за волю України і свого краю, побували також на місцях боїв — у 1943-ому році з фашистами та в 1945-ому році з енкаведистськими карателями, де у районі сіл Лаврів, Оздів, Гірка Полонка будуть встановлені пам’ятні знаки повстанцям.
Володимир ЛИС
Telegram Channel