Мед — найкращий засіб для профілактики і лікування простудних захворювань, прополіс — обезболююче, бджолина отрута дуже добре лікує радикуліти, артрози, а маточне молочко, пилок, бджолиний віск у відповідних пропорціях з медом лікують бронхіт, запалення легень, бронхіальну астму, захворювання кишкового тракту, безсоння, інсульти, простатит, імпотенцію...
ЕЛІКСИР ЗДОРОВ’Я Мед містить великий набір харчових і лікувальних елементів. Він має всі вітаміни, які дієтологи рахують необхідними для здоров’я людини. До його складу входять залізо, мідь, марганець, двоокис кремнію, хлор, кальцій, калій, натрій, фосфор, алюміній, магній. Доведено, що в медові неможливе існування бактерій. Мед — найкращий засіб для профілактики і лікування простудних захворювань, прополіс — обезболююче, бджолина отрута дуже добре лікує радикуліти, артрози, а маточне молочко, пилок, бджолиний віск у відповідних пропорціях з медом лікують бронхіт, запалення легень, атеросклероз, гіпертонію, бронхіальну астму, гепатит, захворювання кишкового тракту, безсоння, ішемічну хворобу серця, інсульти, тахікардію і аритмію, печінку, підшлункову залозу, наднирники, простатит, імпотенцію, неврози та інші хвороби. Ці природні ліки рекомендують також при захворюваннях, пов’язаних з недостатньою функцією ендокринної системи, зобі. Цілющі властивості меду надзвичайно великі, про це довідалися ще первісні люди, коли викрадали мед у диких бджіл, але про сам мед, його види відомо не всім. Адже для лікування якогось конкретного захворювання потрібний певний мед, який дає найкращий ефект. Кожен вид меду має свою консистенцію, колір, запах, свої характерні особливості. Мед буває гречаний, липовий, конюшиновий, багновий, вересовий, лісовий, береговий, глодовий. Нині багато людей пригощається чаєм з медом, але не всі знають, що мед втрачає свої лікувальні властивості при нагріванні чаю більше 40 градусів. А ось апітерапевти пояснюють, як правильно лікуватися медом: 1 ст. ложку меду розсмоктують в роті маленькими дозами, як цукерку. Не раніше як через 15—20 хвилин після цього потрібно випити міцного і гарячого чаю, краще квіткового, наприклад ромашкового. Ось тоді буде найбільший ефект. Не вірите? Перевірте...
ГРЕЦЬКІ ГОРІХИ ПРОТИ 30 ХВОРОБ У грецьких горіхах — 60—70 відсотків жирів, чимало вітамінів, білків, мінеральних речовин, вуглеводів, а тому вони висококалорійні і смачні. Один кілограм плодів дає 8500 калорій. За калорійністю і засвоєнням грецькі горіхи не поступаються продуктам тваринного походження: 20—25 горіхів досить, щоб задовольнити денну потребу в жирах. А вітаміну С у них у вісім разів більше, ніж у чорній смородині, і в 50 разів — ніж у цитрусових. Тому дозрілі плоди лікарі рекомендують включати в дієту хворим на цукровий діабет і атеросклероз, з підвищеною кислотністю шлункового соку. (Останнім потрібно з’їдати 25—100 грамів горіхових плодів). У народній медицині використовують також листя цього цінного дерева. Ним лікують цингу, ревматизм, подагру, хвороби нирок, серця, сечового міхура, зубний біль, запалення лімфатичних вузлів, алергію, порушення обміну речовин, рахіт, шкіряні хвороби. Шкаралупу плодів використовують при гіпертонічній хворобі, а горіхове масло сприяє загоюванню ран. Його також використовують для лікування кон’юнктивіту, запалення середнього вуха. Хімічні випробування показали, що водяний екстракт з листя справляє терапевтичний ефект при деяких формах туберкульозу шкіри, гортані. До речі, в листі, зібраному в травні, каротину і вітаміну С стільки, як в шипшині.