Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Лесин ювілей садиба Косачів таки буде без ремонту

Солярій Лесі Українки ви не побачите, бо драбина, що туди веде, нині в аварійному стані.

Фото Сергія Наумука.

На Лесин ювілей садиба Косачів таки буде без ремонту

Прийняли регіональну програму відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки

На реалізацію програми відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки потрібно 26,67 мільйона гривень (з них понад 25 мільйонів – з державного бюджету).

На капітальний ремонт нещасних «Білого» та «Сірого» будиночків Косачів у Колодяжному, про що ми не раз писали, таки заплановано 8,7 мільйона гривень (хоча необхідно 10 мільйонів). Разом з тим для реконструкції будинку Лесі Українки на Драгоманова, 23 в Луцьку не пошкодували 15 мільйонів. При тому, що на це ще навіть не розроблено проєктно-кошторисну документацію (на неї передбачено 500 тисяч гривень).

Програма розрахована на два роки. Але от чи буде політична воля виділяти кошти «на Лесю» не до, а вже після ювілею (а свято ж у лютому, а не в грудні), вельми сумнівно. Принаймні, досі подібного не пригадую.

– Документацію на реставрацію «Білого» та «Сірого» будиночків Косачів погодили минулого року. Під час епідемії з галузі культури зняли гроші і документи ніхто не переробляв. За оцінками фахівців вартість відновлення зросла до 10 мільйонів гривень і таку пропозицію подали в Київ і включили в перелік загальнодержавних заходів. Щодо будинку Косачів у луцьку, то на його реставрацію є документація станом на 2017 рік. Вона так само потребує коригування. Суму в 15 мільйонів назвали фахівці. У цій будівлі тріщини на стінах, треба робити ремонт фундаменту та багато інших робіт, – пояснив заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА Валерій Дмитрук.

Заплановано й багато іншого. Проведення Всеукраїнського конкурсу хорового мистецтва імені Лесі Українки коштуватиме 1 мільйон гривень, видання творів поетеси – 800 тисяч. За 150 тисяч гривень Державний історико-культурний заповідник в місті Луцьку видасть ілюстрований путівник «Луцьк родини Косачів». Решту дрібніших заходів коштуватимуть до 50 тисяч гривень.

Проте, вже тепер зрозуміло, що ніякого ремонту «Білий» та «Сірий» будиночки Косачів цього року не дочекаються. Та й будинок на Драгоманова, 23 в Луцьку також. Програма розрахована на два роки. Але от чи буде політична воля виділяти кошти «на Лесю» не до, а вже після ювілею (а свято ж у лютому, а не в грудні), вельми сумнівно. Принаймні, досі подібного не пригадую.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel