Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Міноборони презентувало поліпшений разовий сухпай (Фото)

Поліпшено разовий сухпай Збройних Сил України.

Military navigator.

Міноборони презентувало поліпшений разовий сухпай (Фото)

Презентацію нових пайків проводив полковник Олександр Хмиз, що є одним з головних фахівців з розвитку продовольчого забезпечення Збройних Сил України

Після жвавого обговорення повернення пайків з консервами, у Міноборони презентували розширену лінійку раціонів сухпайка на базі норми №10, що розраховані на один прийом їжі.

Серед заявлених переваг оновленої версії – розширення меню до 24-х раціонів у реторт-пакетах (по аналогії з сучасною нормою №15), замість одноманітних страв попереднього сухпайка у жерстяних банках. Також офіцер запевнив, що збільшився вміст м’яса.

 

 На презентації було представлено два раціони, до яких входять 100 грамів м’ясної консерви, 60 грамів паштету, 280 грамів основної страви (гречка з овочами та свининою), до якої включено 50 грамів м’яса, галетне печиво, стік меду, кава та чай. На думку фахівців МОУ, кожного з цих раціонів цілком достатньо для повноцінного разового прийому їжі військовими.

— Моделюємо стандартну ситуацію: групі військовослужбовців треба виїхати з пункту постійної дислокації військової частини або з позицій на передовій в зоні проведення ООС для виконання завдання. Гарячий сніданок вони, наприклад, можуть спожити перед виїздом, а після приїзду – вечерю. У такому разі постає питання, чим їх годувати в обід, коли вони будуть у дорозі або виконувати завдання? – каже Олександр Хмиз.

Він звернув увагу, що якщо видати таким військовослужбовцям сухі пайки, розраховані на добове харчування, це автоматично позбавляє їх права на гаряче харчування вечерею та сніданком наступного дня. Але у пріоритеті є саме гаряче харчування. І саме у таких ситуаціях стає у пригоді сухий пайок проміжного харчування, розрахований на разовий прийом їжі. Таким чином військовослужбовці не втрачають права на гаряче харчування.

На презентації було представлено два раціони, до яких входять 100 грамів м’ясної консерви, 60 грамів паштету, 280 грамів основної страви (гречка з овочами та свининою), до якої включено 50 грамів м’яса, галетне печиво, стік меду, кава та чай.

На даний момент у ЗСУ два види сухих пайків – це 15-та норма, введена у 2016-му році, і застаріла 10-та норма 2001 року, обидві є добовими. Тому, за словами полковника, офіційне запровадження сухого пайка для разового прийому їжі наразі на порядку денному.

Якщо людською мовою, то для того, щоб ці пайки побачили військові, необхідно внести зміни постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань…», що на практиці може розтягнутися на довгі місяці, адже вимагатиме погоджень різних міністерств та відомств.

Джерело: Military navigator.
Telegram Channel