Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Український кулемет під час випробувань перевершив стандарти НАТО (Фото, відео)

Цей кулемет прийнятий на озброєння ЗСУ у 2011 році.

Фото ДК «Укроборонпром».

Український кулемет під час випробувань перевершив стандарти НАТО (Фото, відео)

Цією зброєю оснащено всі види легкої бронетехніки Збройних Сил України

АТ «Завод Маяк», що входить до складу ДК «Укроборонпром», провів унікальні випробування кулемету власного виробництва КТ-7,62 і вперше підтвердив живучість з настрілом у 25 000 пострілів.

Результати періодичних випробувань 22 вересня затвердили представники Військового представництва 1285 Міністерства оборони України.

Під час випробувань перевіряли справність роботи кулемета в усіх можливих кліматичних зонах планети Земля, відтворених у заводській лабораторії, а також було підтверджено його живучість при здійсненні 25 000 пострілів.

Реклама Google

Вперше в Україні кулемет цього сімейства підтвердив свої характеристики на періодичному випробуванні, успішно відстрілявши 25 000 пострілів. Для порівняння – стандарт НАТО для аналогічного типу озброєння – 15 000 пострілів, а наш кулемет відстріляв 25 000 і виглядає як новенький!

Випробування на живучість тривали 10 днів, а кліматичні випробування – 15 діб, їх проводили фахівці заводу «Маяк» за участі представників ВП 1285 МОУ, за кошти підприємства. «Маяк» став другим збройовим заводом у світі, який здійснив випробування з настрілом у 25 000, розповіли на підприємстві та показали 29 ящиків з відстріляними гільзами.

«Вперше в Україні кулемет цього сімейства підтвердив свої характеристики на періодичному випробуванні, успішно відстрілявши 25 000 пострілів. Для порівняння – стандарт НАТО для аналогічного типу озброєння – 15 000 пострілів, а наш кулемет відстріляв 25 000 і виглядає як новенький! Хочу підкреслити, що кулемет КТ-7,62 Заводу «Маяк» на 100% складається з українських складових і є найбільш потужним у калібрі 7,62 серед подібних кулеметів. До нас підтвердити настріл у 25 000 пострілів вдалося зробити лише одному заводу у світі – «Іжевському механічному заводу, який входить до Концерну «Калашников», – пояснює заступник голови правління з виробництва АТ «Завод Маяк» Олександр Гордєєв.

За словами Гордєєва, представники замовника самі обрали 2 кулемета з партії для проведення кліматичних випробувань та випробувань на живучість, та особисто супроводжували усі етапи перевірки.

«Випробування на живучість відбулися у вересні – протягом 10 днів по 3-4 години на добу кулемет безперервно стріляв з перевіркою на кучність, аби довести свою живучість у 25 000 пострілів. У 2014 році, коли на Сході України велися особливо інтенсивні бої, наші кулемети працювали приблизно з такою ж інтенсивністю, але вже в умовах реальних боїв. Тому цими періодичними випробуваннями ми підтвердили здатність КТ-7,62 безвідмовно влучно працювати в умовах сучасного типу збройних конфліктів, в якому основне значення мають кулемети та снайперське озброєння», – пояснює Гордєєв, який донедавна і сам захищав Україну на Сході.

Зокрема, саме ці танкові кулемети встановлюються на БТР-4Е, які виготовляє Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова в рамках державного оборонного замовлення.

«Як вітчизняний державний виробник озброєння ми відчуваємо особливу відповідальність за те, як наші вироби проявляють себе в умовах сучасного бою. Ми маємо сервісні зобов’язання перед замовником і забезпечуємо гарантійне обслуговування виробів, які виготовляє «Маяк». На відміну від іноземних виробників озброєння, ми знаходимося тут, поруч, і маємо можливість оперативно проводити гарантійне та післягарантійне обслуговування... Наразі ми готуємося до випробувань ще одного нашого виробу – унікальної, першої в світі піхотної гармати калібру 14,5 мм», – повідомив пан Гордєєв.

Успішні періодичні випробування КТ-7,62 розширюють також і експортний потенціал українського кулемета, вважають на Заводі. Вже сьогодні це сімейство кулеметів прийнято на озброєння у більш ніж 60 країнах світу. Усі вони – потенційні замовники українського збройового заводу, який нарощує темпи виробництва після років занепаду.

У найближчих планах Заводу, розповідає Гордєєв, розробка нової версії кулемета КТ-7,62 під набій 7,62х51 NATO. Її хочуть завершити за рік. Після цього Україна отримає можливість поставляти кулеметами вітчизняного виробництва збройним силам країн НАТО.

Кулемет КТ-7,62 калібру 7,62 мм (набій 7,62 х 54 R)– призначений для ураження живої сили противника і його технічних засобів. Розроблений та виробляється на АТ «Завод «Маяк». Існують дві модифікації кулемету: КТ-7,62 (танковий) та КМ-7,62 (піхотний). 

 
 

 

Джерело: Офіційний сайт ДК «Укроборонпром».
Telegram Channel