Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Скільки коштує лікування від COVID-19?

Чоловік каже, що під час лікування треба розраховувати лише на себе та свої можливості.

Фото Суспільне.

Скільки коштує лікування від COVID-19?

У Центрі легеневого здоров'я у Львові не можуть повністю забезпечити ліками пацієнтів із коронавірусом. На це не вистачає грошей, які виділяє Національна служба здоров'я України

Про це повідомив директор центру Любомир Рак. За його словами, вони можуть забезпечити 20-25% медикаментів.

Центр Легеневого здоров'я лікує хворих на коронавірус із квітня місяця. Одним із пацієнтів центру був львів'янин Юрій Фомін. Чоловік розповів Суспільному скільки коштувало лікування від коронавірусу.

Майже 30 тисяч гривень за два тижні

У Юрія Фоміна в липні діагностували двохстороннє запалення легень. ПЛР-тест показав позитивний результат на коронавірус. Під час лікування, медикаменти чоловік купував за власні гроші.

«Ну один антибіотик по-моєму 430 чи 450 гривень. У день іде їх 3. Плюс уколи в живіт, в стегно, таблетки, плюс крапельниці», – каже чоловік.

Лікування у стаціонарі Центру легеневого здоров'я тривало 2 тижні. За цей час Юрій витратив майже 30 тисяч гривень.

Чоловік каже, що під час лікування треба розраховувати лише на себе та свої можливості.

«У загальному я шокований тим, що держава зовсім не піклується про хворих. Лікарі роблять і медсестри все, що їм належить. За що їм треба віддати належне, витягують людей із різних ситуацій. І так само дають, що можуть: крапельниці, мається на увазі системи і шприци і хлорид натрію для розведення ліків», – розповів Юрій Фомін.

Чоловік каже, що під час лікування треба розраховувати лише на себе та свої можливості.

Чим забезпечують у медзакладі?

Один день медикаментозного лікування хворого із важкою та середньою формою пневмонії у Центрі легеневого здоров'я обходиться приблизно у 2 500 гривень. Лікування в реанімаційному відділенні – до 6000 гривень, каже директор установи Любомир Рак. Майже всі пацієнти в центрі потребують кисню.

«Ми забезпечуємо повністю те, що пацієнт не може купити – це кисень, лабораторні реактиви, невідкладну допомогу. Крім того у нас залишаються кошти і ми купуємо системи, шприци, в тому числі ми купуємо для захисту наших медпрацівників – рукавиці, дезінфікуючі засоби», – розповідає Любомир Рак.

Позиція області та Національної спілки здоров'я України

Лікарні, де лікують хворих на коронавірус, дофінансовує область. Щомісяця виділяють від 1 до 3 мільйонів гривень, каже заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко. За його словами, ЛОДА зверталася до НСЗУ, щоб розглянути питання введення додаткового коефіцієнту для лікарень 3 рівня, які спеціалізуються на лікування пацієнтів із коронавірусом.

«Ми дофінансовуємо, коли гостра необхідність, бо знімати гроші з освіти, культури і спрямовувати все на ковід – це теж не правильно, ми й надалі будемо просити НСЗУ переглянути, оці ковідні пакети», – каже Іван Собко.

Ми запитали в представників Національної служби здоров'я чи збільшать суму на лікування пацієнтів із коронавірусом.

«Тарифи, за якими ми оплачуємо допомогу пацієнта однакові для всіх областей, вони затверджені знову ж таки постановою Кабміну. І згідно з цими тарифами ми працюємо. Якщо будуть внесені зміни – ми будемо працювати за новозатвердженим тарифами. На разі тарифи такі, які вони є – 22 тисячі гривень у середньому на пацієнта», – розповіла Суспільному керівниця пресслужби НСЗУ Лілія Гудзь.

Telegram Channel