Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Цькування і стереотипи: переселенці з Донбасу у Рівному скаржились міністру

Віцепрем'єр запропонував переселенцям тісніше спілкуватися через інтернет-портал, гарячу лінію та Facebook міністерства.

Фото Суспільного.

Цькування і стереотипи: переселенці з Донбасу у Рівному скаржились міністру

Упереджене ставлення навколишніх – одна з тих проблем, що непокоїть рівненських переселенців з Донбасу. Про це вони розповіли під час зустрічі з міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексієм Рєзніковим, який приїздив до Рівного. Розмова тривала майже півтори години. Про це інформує Суспільне.

У Рівне Геннадій Нікіша переїхав шість років тому з охопленого війною міста Шахтарськ Донецької області. За цей час на новому місці встиг створити невеликий бізнес у сфері будівництва. Та й загалом, каже, дихається йому тут значно легше. От тільки лише до моменту, коли починає розповідати, де саме проживав раніше.

Реклама Google

«Виходять пости, скажімо, на тему по житлу: хай вони їдуть до себе, хай вони беруть зброю, хай вони те, хай вони се. Такі поради і поради не дуже добрі. А людина черпає інформацію від сусідів, від ЗМІ і в соцмережах також, і ця інформація розноситься і таке негативне ставлення виходить через створення недоброго образу. Тобто вони там звали Вову Путіна, вони там всі сепаратисти», – каже переселенець.

«Виходять пости, скажімо, на тему по житлу: хай вони їдуть до себе, хай вони беруть зброю, хай вони те, хай вони се. Такі поради і поради не дуже добрі. А людина черпає інформацію від сусідів, від ЗМІ і в соцмережах також, і ця інформація розноситься і таке негативне ставлення виходить через створення недоброго образу.

Упереджене ставлення до переселенців з Донбасу, за словами Геннадія Нікіші, є коренем більшості їхніх проблем. Комусь через це відмовляються здавати житло, когось не беруть на роботу.

З цим та іншими питаннями він прийшов на зустріч до міністра з питань тимчасово окупованих територій. Прийшли сюди і інші рівненські переселенці з Донбасу.

Сергія Жифарського, який на Рівненщину переїхав разом з дружиною та трьома дітьми, найбільше цікавить, чи вноситимуться законодавчі зміни у статус внутрішньо переміщених осіб.

 

 «Я не переміщувався. Це не те, що я взяв і захотів змінити своє місце проживання. Фактично, ми говоримо про те, що ці люди є біженцями, реально біженцями. Більш того, у більшості з них там вже нічого не лишилося, навіть друзів», – каже переселенець з Луганська.

На зустріч з рівненськими переселенцями з Донбасу віцепрем'єр Олексій Рєзніков спізнився майже на півтори години і одразу ж запропонував провести розмову у форматі чесного діалогу.

«Сам факт, що ви постраждали і втратили майно, не з точки зору, що воно зруйноване, а ви дійсно не можете повернутися туди, тому що це дійсно ризик для вашого життя, здоров'я і свободи – це порушення вашого права і все це буде структуровано. Якщо не зараз це відшкодуємо ми з вами, можливо – ваші нащадки. Вибачте, я чесно кажу, що 25 років на деокупацію і реінтеграцію, я розумію, що 25 років – це покоління», – каже урядовець.

Віцепрем'єр запропонував переселенцям підготувати власні пропозиції, як саме має бути відкоригована державна підтримка внутрішньо переміщених осіб. І запропонував тісніше спілкуватися через інтернет-портал, гарячу лінію та Facebook міністерства.

«Для мене є нескладним поспілкуватися з Міністерством охорони здоров'я, з Міністерством освіти і науки, з Міністерством соціальної політики. Ми зараз створюємо оновлену громадську раду при міністерстві, тобто ми якраз і хочемо, щоб голос усіх внутрішньо переміщених осіб, які є по Україні, – а їх близько 1,5 мільйона, – був почутий», – казав О. Рєзніков.

Telegram Channel