Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Вища освіта в Польщі: чим приваблюють українців польські ВНЗ

Для більшості українців, які бажають дати своїм дітям якісну вищу освіту та забезпечити в майбутньому затребувану професію з достойною оплатою, польські вищі навчальні заклади, напевне, є оптимальним вибором.

Фото studix.eu.

Вища освіта в Польщі: чим приваблюють українців польські ВНЗ

Останнім часом випускники українських шкіл щоразу більше цікавляться отриманням вищої освіти закордоном

Насамперед, це бажання стосується навчальних закладів країн Євросоюзу, серед яких ВНЗ у Польщі впевнено тримають першість серед уподобань українців уже багато років.

Чому українці обирають Польщу

Навчання у вищому навчальному закладі в цій сусідній країні має ряд переваг перед іншими європейськими державами.

Основні фактори, що впливають на вибір для навчання саме Польщі, наступні:

  • Мова. Навчання в польських ВНЗ проходить польською та англійською мовами, що зазвичай не становить труднощів для українців. Цілеспрямовані школярі можуть почати вчитися польської заздалегідь ще в Україні або ж скористатися курсами при польському навчальному закладі, які в багатьох випадках є безкоштовними.
  • Споріднені культура і менталітет. Мешканцю України набагато простіше спілкуватися і співпрацювати з представниками східної Європи, ніж, наприклад, з жителями Німеччини чи Британії, хоча освітні традиції західних країн також цікавлять українських абітурієнтів.
  • Вищий рівень життя. В Польщі загальний рівень життя значно вищий, ніж в Україні. При цьому витрати на проживання, транспорт, харчування та медичне обслуговування порівняно з іншими визнаними університетськими країнами невеликі та не набагато відрізняються від України. 
  • Територіальна близькість до батьківщини. При потребі побачитися з рідними з будь-якої точки Польщі можна потрапити додому за кілька годин потягом чи автобусом. Якщо взяти до уваги, що студентам по 16-18 років, близькість розташування університету також є важливим моментом. 
 

Чим привабливі для українців польські вищі навчальні заклади

Українці обирають навчання в польських ВНЗ через значну кількість переваг такої іноземної освіти, порівняно з національними закладами освіти.

Найбільш значущі переваги такі:

  • Якість освіти. Вища освіта в Польщі має багатовікові традиції, що у поєднанні з новітніми системами навчання гарантує високу якість отриманих студентами знань.
  • Матеріально-технічне забезпечення процесу навчання. Підручники, навчальні посібники, матеріали, обладнані лабораторії та ІТ-технології на найвищому рівні забезпечують якнайкраще засвоєння знань студентами.
  • Практики та стажування в європейських країнах. Інститути та університети Європи активно співпрацюють між собою, що дає змогу студентам Польщі проходити практику в таких країнах як Німеччина чи Франція.
  • Визнання дипломів у світі. Польські дипломи високо цінуються в Європі та світі, що надає перевагу при подальшому працевлаштуванні як в Польщі, так і в інших країнах.
  • Вартість навчання. Вартість вищої освіти варіюється в залежності від закладу та факультету і стартує від 1 000 євро на рік. Разом з тим, існують програми, що дозволяють вчитися безкоштовно чи навіть, за рахунок майбутнього роботодавця. Польські вищі навчальні заклади в більшості державні, як відомий Краківський економічний університет, але є й приватні з дещо вищою вартістю навчання.
  • Можливість легального працевлаштування та подорожування країнами Єврозони.
  • Можливість отримати роботу в будь-якій європейській державі по закінченню навчання та залишитися жити в Європі.

Багато польських міст вважаються студентськими через значну кількість освітніх закладів. Таку славу заслужено має місто Краків, що є другим по величині в країні. Вища освіта у Кракові представлена значною кількістю ВНЗ за всіма напрямками навчання. З переліком університетів та умовами вступу можна ознайомитися на порталі studix.eu, що створений для українських абітурієнтів.

Для більшості українців, які бажають дати своїм дітям якісну вищу освіту та забезпечити в майбутньому затребувану професію з достойною оплатою, польські вищі навчальні заклади, напевне, є оптимальним вибором.

Telegram Channel