Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як у Луцьку забезпечують житлом пільговиків

Щаслива мить: ключі від квартири.

Фото: Луцька міська рада.

Як у Луцьку забезпечують житлом пільговиків

За останні роки щасливими власниками житла стали спортсмени, сироти, ліквідатори на ЧАЕС, учасники війни в Афганістані та військовослужбовці, які захищають нашу країну на Донбасі, а також сім’ї загиблих воїнів

Луцьк — одне із перших міст в Україні, де успішно діє Програма забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни та членів сімей загиблих під час проведення АТО. Протягом трьох останніх років такі сім’ї придбали 73 квартири за формулою 50 на 50. А це означає, що 50 відсотків їх вартості сплатили з місцевого бюджету.

Вперше за багато років у 2018 вдалося зрушити з місця пільгову чергу на житло. За цей період 12 квартир отримали спортсмени, учасники бойових дій в Афганістані, ліквідатори аварії на ЧАЕС, багатодітні родини, хто опинився у скрутних життєвих обставинах.

Завдяки співпраці з забудовниками дві квартири на вул. Миру, 1 (житловий комплекс «Юпітер») в с. Липини Луцького району надало в комунальну власність міста підприємство ТзОВ «Єврохолдинг». Одно- та двокімнатну квартири отримали в порядку черги двоє громадян - учасники бойових дій в Афганістані, інваліди війни Володимир Ковб та Анатолій Борисенко. Вони більше 20-ти років перебували на квартирній черзі.

У 2018 році двокімнатну квартиру на вулиці Ковельській, 29 отримав ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Федір Рузак. На соціальному квартирному обліку чоловік перебував із 1997 року.

Ключі від квартири в новобудові надали й Ніні Шимчук. Лучанка, яка має інвалідність, з сім’єю довгий час проживала в жахливих умовах у нежитловому приміщенні, постійно перебувала під загрозою виселення просто на вулицю.

Отримала двокімнатну квартиру й багатодітна мати Оксана Владичко. Вона працює водієм тролейбуса на Луцькому підприємстві електротранспорту. Оксана разом зі своїми чотирма синами довгий час проживала в тимчасовій будівлі площею 12 квадратних метрів.

2020 року із резервного фонду бюджету міста виділено 800 тисяч гривень для придбання житла у співфінансуванні із Волинською обласною радою спортсменам із Луцька та Волині.

2019 року ключі від житла отримав сирота Олександр Циплюк, син учасника бойових дій на Сході України, ветерана АТО Миколи Циплюка. Нова квартира, що стала результатом співпраці Луцької міської ради, забудовника ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» і спілки учасників воїнів АТО, розташована на вулиці Конякіна, 3а у житловому комплексі «Caramel Residence». Те, що забудовник раніше черги, зазначеної в меморандумі, надав квартиру — приклад хорошої соціальної відповідальності.

Минулого року ще одна мешканка Луцька стала власницею нового помешкання площею понад 40 кв.м у ЖК «Luceoria» на проспекті Волі, 44а. Галина Драгалюк, яка працює медичною сестрою у КП «Луцький центр первинної медичної допомоги», з початком бойових дій на Сході України у 2014-му році була учасником медичної роти 51-ї окремої механізованої бригади. На квартирній черзі перебувала, починаючи із 1986 року.

Ще двоє щасливих лучан Надія Петрик та Степан Пирога з родинами стали власниками двокімнатних квартир у цьому ж житловому комплексі. Сім’ї чекали на власне житло тридцять три та тридцять чотири роки, проживаючи в абсолютно неприйнятних умовах. Одна сім’я мешкала в приміщенні шістнадцяти квадратних метрів, інша – в маленькій кімнатці в гуртожитку. Тепер вони проживають у великих хороших комфортних квартирах в новобудові.

2020 року із резервного фонду бюджету міста виділено 800 тисяч гривень для придбання житла у співфінансуванні із Волинською обласною радою спортсменам із Луцька та Волині. Майстер спорту України Міжнародного класу з веслування на байдарках та каное Юрій Вандюк та два Майстри спорту України Міжнародного класу з легкої атлетики Ірина Климець та Олена Собчук — віднині власники житла у Луцьку. Ордери на квартири в сучасній новобудові на вулиці Арцеулова, 1а вони отримали під час урочистостей з нагоди Дня фізичної культури та спорту.

«Отримати власне житло — це одна з головних цілей у житті, а отримати житло в подарунок — це мрія кожної людини. Напередодні Олімпійських ігор — це надзвичайний мотиватор для мене, щоб в подальшому займатися спортом та представляти Луцьк, Волинь та Україну на чемпіонатах світу та Олімпіаді», - зазначає спортсменка Ірина Климець.

Найближчими днями своє житло отримає й інший луцький олімпієць Іван Бандзерук. А у попередні роки місто придбало квартири для відомих спортсменок Марії Повх та Яни Біломоїної.

Протягом 2017-2020 років в рамках виконання міської Програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування забезпечено житлом 14 осіб. Зокрема, придбано 4 однокімнатних квартири, 2 житлових будинки у селах Охнівка та Руснів Володимир-Волинського району. Зокрема, житло у селі Охнівка отримала сирота Анна Гарманська, яка перебувала в пільговій черзі й мешкала у гуртожитку. Незважаючи на те, що Анна – лучанка, вона обрала Охнівку через бажання бути ближче до сестри, яка також проживає у цьому селі.

За кошти субвенції з державного бюджету придбали 7 однокімнатних квартир для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. З міської казни здійснили ремонтні роботи у 3 квартирах соціального призначення.

Джерело: Луцька міська рада
Telegram Channel