Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Шаччині вшанували польських прикордонників, які загинули у вересні 1939 року

Українці та поляки вшанували пам’ять загиблих у 1939 році.

Фото зі сторінки Ірини Вахович у Facebook.

На Шаччині вшанували польських прикордонників, які загинули у вересні 1939 року

Біля Шацька може з’явитися тимчасове місце пам’яті польським прикордонникам

Учора у селі Мельники Шацької ОТГ на меморіалі польським прикордонникам, що загинули у вересні 1939 року, відбулися заходи із пошанування.

Захід відвідали голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, віце-маршалок Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховський, перший заступник голови Волинської ОДА Сергій Мовенко, Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Славомір Місяк, віце-консул Тереза Хрущ, представники  міста Луцька, Шацького району та ОТГ. Долучилися православне та римо-католицьке духовенство, прикордонники України та Польщі, студенти СНУ ім.Лесі Українки. Після богослужіння та пошанування відбувся забіг студентів та всіх охочих на дистанцію 1939 метрів «Дорогою миру», спільне висадження дерев у місцевому Парку Дружби та святковий концерт.


 

Відбувся також непротольний спільний виїзд на місце розстрілу польських прикордонників біля села Кропивники, в урочищі «11 квартал».

Відбувся також непротольний спільний виїзд на місце розстрілу польських прикордонників біля села Кропивники, в урочищі «11 квартал». «Волинь-нова» вже повідомляла про цю могилу, розриту під час будівництва дороги у 2015 році та пограбовану мародерами. На початку цього року її обстежили волинські археологи. Виявлені знахідки та опитування місцевих жителів дало можливість ідентифікувати загиблих як польських прикодонників 1939 року. Тоді це місце включили у програму спільних пошуково-ексгумаційних робіт «Спеціалізованої установи «Волинські старожитності» та Інституту національної пам’яті Польщі. Проте тимчасова заборона на пошук та ексгумацію останків громадян польської національності, що діє в Україні та епідемія COVID-19 не дала можливості провести ці роботи та перепоховати останки.

Перший заступник голови Волинської ОДА Сергій Мовенко, голова Волинської обласної Ради Ірина Вахович та Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Славомір Місяк поклали квіти до місця розстрілу та запалили лампадки. Волинські посадовці пообіцяли сприяти польській стороні щодо створення тимчасового місця пам’яті польським прикордонникам до моменту отримання дозволу на ексгумацію та перепоховання останків.

Олексій ЗЛАТОГОРСЬКИЙ.


Сергій Мовенко, Ірина Вахович та Славомір Місяк під час вшанування пам'яті загиблих у Кропивниках.
 
 

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel