Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Уряд затвердив базові навички для українських школярів

Затвердили 11 компетентностей.

Фото з відкритих джерел.

Уряд затвердив базові навички для українських школярів

Обов'язково – іноземні мови та фінансова грамотність

Кабінет міністрів України на засіданні 30 вересня затвердив Державний стандарт базової середньої освіти. В документі уряд виокремив 11 базових навичок, які мають здобути школярі.

Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

Серед компетенцій, якими мають володіти українські школярі, виділили такі:

  • вільне володіння державною мово; 
  • здатність спілкуватися іноземними мовами; 
  • математична та технологічна компетентність; 
  • інноваційність та відкритість до нових ідей; 
  • підприємливість та фінансова грамотність;  
  • спроможність навчатися впродовж життя.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що вимоги до школярів «базуються на найкращих практиках Європейського Союзу та відповідають сучасному технологічному світу». 

Державний стандарт базової середньої освіти визначає 11 компетентностей, які мають здобути школярі.

 

Новий стандарт освіти набуде чинності з 2022 року та стосуватиметься тих учнів, які навчаються за 12-річною програмою. Для втілення вимог Кабміну школи мають забезпечити всіма необхідними електронними та технологічними рішеннями. У проєкті Держбюджету на 2021 рік з цією метою виділять 159 млрд грн для Міністерства освіти і науки. З них 1,4 млрд грн витратять на програму «Нова українська школа».

Які ще зміни у шкільній освіті?

З 2021 року для школярів стане обов'язковим ЗНО з математики. Всього будуть два рівні складності ㅡ стандартний та профільний. Випускники складатимуть іспит залежно від того, на якому рівні вони цей предмет вивчали.  

 

Реклама Google

 

Також із 2021 року абітурієнтам дозволять складати ЗНО з 5 предметів (раніше було 4). Орієнтовні дати проведення — з 21 травня до 16 липня. Тривалість обов'язкового іспиту з української мови та літератури складе 210 хвилин (3 години 30 хвилин), замість 180, як було раніше. А завдання з відкритою відповіддю планують полегшити: додати інфографіку, діаграму, таблиці.

Джерело: Урядовий портал
Telegram Channel