Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Вихователь не має розважати дитину» – дослідниця проблем дошкілля Гавриш (Відео)

Наталія Гавриш розповіла про помилки вихователів.

Фото volyn.com.ua.

«Вихователь не має розважати дитину» – дослідниця проблем дошкілля Гавриш (Відео)

Відома дослідниця проблем дошкільної освіти, лінгводидакт Наталія Гавриш стала учасниками науково-методичного семінару «Дошкільна освіта для сталого розвитку» у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки

Під час лекції Наталія Гавриш, яка ще й головна наукова співробітниця лабораторії дошкільної освіти та виховання Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, порушила проблеми сучасної дошкільної освіти в контексті сталого розвитку та світових освітніх парадигм.

«Сталий розвиток – стиль життя, який дає змогу задовольняти власні потреби, але водночас так, щоб наступні покоління теж могли задовольняти всі свої потреби», – наголосила Гавриш. Лекторка додала, що сучасна освіта повинна бути не ПРО сталий розвиток, а ДЛЯ сталого розвитку: «Я можу розповідати скільки завгодно про те, як має відбуватися той чи той процес, але якщо у слухачів не прокинеться усвідомлення діяти саме так, то все даремно. Ми повинні не просто розмовляти про збереження енергії, а вимикати світло, виходячи з кімнати. Говоримо про глобальні цілі розвитку суспільства, але йдеться про конкретні дії, які має робити кожна людина», – наголосила науковець.

Науковець радила вихователям-практикам і студентам, які невдовзі працюватимуть у садочках, мінімізувати монологи; спонукати дітей до пошуку інформації та центрувати їхню увагу на спільній справі та взаєминах із однолітками.

Також Наталія Гавриш розповіла присутнім про помилки вихователів – центрація уваги на педагогові; намагання розважити, вразити дітей; ігнорування їхньої активної природи, особистого досвіду; використання лише слухового та зорового аналізаторів для сприйняття інформації; переважання монологу вихователя. Натомість науковець радила вихователям-практикам і студентам, які невдовзі працюватимуть у садочках, мінімізувати монологи; спонукати дітей до пошуку інформації та центрувати їхню увагу на спільній справі та взаєминах із однолітками; пробуджувати зацікавленість, бажання діяти; надати дітям змогу набувати власного досвіду, проживати нове знання через різні види активності; забезпечувати багатоканальне сприйняття інформації.

На завершення лекції пані Наталія запропонувала присутнім виконати нейродинамічну вправу – потупати ногами та поплескати в долоні, дотримуючись певного ритму. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel