Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Геращенко: Кремль тисне на Зеленського з усіх боків – на Луганщині пожежі, а в ТКГ шантаж незаконними записами

Ірина Геращенко.

Фото ЄС.

Геращенко: Кремль тисне на Зеленського з усіх боків – на Луганщині пожежі, а в ТКГ шантаж незаконними записами

Зміна учасників переговорної групи від України у ТКГ не зупинить спроби Росії у будь-який спосіб втілити свої сценарії щодо розхитування ситуації в Україні та продовження окупації наших територій

 Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність», Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях (2014—2019) Ірина Геращенко в ефірі телеканалу «Прямий».

Вона зазначила, що питання мирного врегулювання на Донбасі потрібно розглядати комплексно.

«Ці пожежі на Луганщині не є випадковістю. Очевидно, що тільки Росія, яка здійснює збройну агресію на сході України, вона регулює, коли прикрутити там трішки вгонь, а коли додати туди бензинчику. Ось зараз вона додала бензинчику через пожежі.  До того був місяць такого прикручування емоцій», – переконана Геращенко.

За її словами, «таке можливо, тільки коли країна слабка, делегація слабка».

«Випустили Фокіна на манеж для того, щоб він виконував тільки одну роль – озвучував ті бздури, які насправді є в головах Офісу президента. Про те, щоб перевісити цей московський сценарій про начебто «гібридну громадянську війну в Україні», а не збройну агресію і спробувати просунути спочатку політичний блок Мінських угод перед безпековим і гуманітарним, звільненням заручників», – наголосила вона.

«Я хочу нагадати, що поки Фокін блукав по ефірам і викликав на себе вогонь своїми нісенітницями, Кравчук в цей час направив до Верховної Ради листа з вимогою внести зміни до українського законодавства, до постанови Верховної Ради про вибори. Власне очевидно, що це був російський сценарій. Тому на ньому росіяни ж і наполягали у Мінську», – додала Ірина Геращенко.

Крім того, депутатка зауважила, що серед скупих фраз офіційного повідомлення про останню відеоконференцію ТКГ просочилася інформація, що представник Росії Борис Гризлов, абсолютно відверто шантажуючи українську сторону, погрожував, що вони оприлюднять незаконно записані розмови, які вони фіксували на відео, знімали і записували.

Вона додала, що свого часу українська делегація усвідомлювала, що ведеться запис розмов спецслужбами як мінімум двох країн – ФСБ Росії і Білорусі. «Тому переговори треба вести так, щоб не було соромно, а навпаки можна було чим пишатися як ти захищав країну, якщо їх викинуть у паблік», – зазначила співголова фракції.

«Інше питання – що це вже порушення будь-яких міжнародних норм і стандартів, коли Гризлов зізнається своїм візаві, і не тільки українцям, а й ОБСЄ, що їх писали, фільмували і зараз їх будуть шантажувати цими записами», – також підкреслила депутатка.

За її словами, «таке можливо, тільки коли країна слабка, делегація слабка». «Я думаю, що це можливо тому, що там такого намололи на тих зустрічах і таких на себе набрали зобов’язань по політичному блоку приймати в парламенті, що зараз Росія буде цим шантажувати Кравчука, а значить і українську групу, Україну», – сказала Ірина Геращенко.

«Моя порада учасникам цих груп – ніколи не беріть на себе зобов’язання, які ви не можете виконати», – заявила Ірина Геращенко.

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel