Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Студенти Луцького НТУ створили рецептуру смачнющих фрипсів з насінням льону (Фото)

Оце так!

Фото lutsk-ntu.com.ua

Студенти Луцького НТУ створили рецептуру смачнющих фрипсів з насінням льону (Фото)

Наукова робота буває не лише цікавою, а й дуже корисною та смачною

У рамках університетського конкурсу науково-дослідних робіт Луцького НТУ, що був проведений за ініціативи в.о. ректора Петра Савчука, науково-дослідна робота кафедри технологій і обладнання переробних виробництв на тему «Розробка технології виробництва овочево-фруктових чипсів» (керівник − професор І. Дударєв, виконавці − доценти С. Панасюк та І. Тараймович, студенти спеціальності 181 − Харчові технології І. Клевака, Ю. Полюхович, Д. Шевчук, А. Бойко та О. Шишка) отримала фінансування на закупівлю лабораторного обладнання. Актуальність теми науково-дослідної роботи обумовлена тим, що овочево-фруктові чипси (фріпси) є відносно новим продуктом на вітчизняному ринку, який завдяки тому, що є натуральними та низькокалорійними, дуже швидко набуває популярності серед поціновувачів здорового харчування. Крім того, тематика досліджень надзвичайно актуальна для Волині, яка є аграрним регіоном, що вирощує значні об’єми овочів та фруктів, які потребують переробки. Відповідно, впровадження розробленої технології у виробництво дозволить створити малі переробні підприємства (крафтові виробництва) з новими робочими місцями, що надзвичайно важливо у наш час, lutsk-ntu.com.ua.

Для реалізації науково-дослідної роботи (НДР) за кошти університету були придбані дегідратор, слайсер, бланшувач та РН-метр.

Для реалізації науково-дослідної роботи (НДР) за кошти університету були придбані дегідратор, слайсер, бланшувач та РН-метр. Все лабораторне обладнання встановлене в спеціалізованій навчальній лабораторії кафедри технологій і обладнання переробних виробництв (ауд. 144). Із використанням закупленого обладнання було проведено комплекс експериментальних досліджень в рамках НДР, які дозволили визначити фізико-механічні властивості овочевої та фруктової сировини, а також обґрунтувати раціональні режими її термічної обробки, що необхідні під час виробництва багатошарових чипсів. 

До проведення експериментальних досліджень залучалися здобувачі бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти спеціальності 181 − Харчові технології, які на практиці могли застосувати свої знання із дисциплін «Основи наукових досліджень» і «Науково-дослідницький практикум» та отримати необхідний для подальшої професійної діяльності досвід підготовки та проведення експериментальних досліджень в галузі харчових технологій, а також набути навичок використання математичних методів та прикладних комп’ютерних програм для обробки експериментальних даних.

За результатами досліджень запропоновано спосіб виробництва багатошарових чипсів з овочево-фруктової сировини та насіння льону, до оформлення охоронних документів на який також були залучені студенти, що пройшли відповідний лекційний матеріал із дисципліни «Основи наукових досліджень».

Після завершення досліджень в рамках НДР, закуплене обладнання буде широко використовуватися у навчальному процесі під час викладання дисциплін «Процеси і апарати харчових виробництв», «Технологія консервування плодів та овочів», «Загальна технологія оздоровчих харчових продуктів».

Започаткований у цьому році університетський конкурс науково-дослідних робіт є хорошим стимулом для колективів кафедр університету проводити активну наукову роботу, за результатами якої є можливість покращити матеріально-технічну базу спеціалізованих навчальних лабораторій за рахунок закупленого лабораторного обладнання, яке може бути використане не лише в наукових цілях, але й в навчальному процесі.   

Telegram Channel