Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Презентували книгу зі свідченнями мешканців Донбасу, яких бойовики змушували працювати під обстрілами

У виданні зібрані раніше не відомі факти порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права.

Фото Полтавського художнього музею.

Презентували книгу зі свідченнями мешканців Донбасу, яких бойовики змушували працювати під обстрілами

Над книгою «Місто, з якого почалася війна» працювали автори 5-ти організацій, правозахисники

У Полтавському художньому музеї імені Ярошенка презентували видання «Місто, з якого почалася війна». Книга є історіографією подій про окупацію Слов’янська 2014 року. Видання об’єднує 76 документальних свідчень жителів м. Слов’янськ, які пережили окупацію. Про це йдеться на сайті irt.pl.ua.

Антон Удовенко, проектний менеджер ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», редактор видання «Місто, з якого почалася війна» інформує: «Це торкається тем безпосередньо пов’язаних як з порушеннями прав людини, тобто катування, торгівля людьми, функціонування незаконних в’язниць у Слов’янську, а також залучення дітей до незаконних збройних формувань, обстріли житлових масивів, розташування зброї у житлових кварталах, - усе це порушення міжнародного гуманітарного права. Бої за Словянськ точилися з 12 квітня по 5 липня 2014 року. В ніч із 12 на 13 квітня 2014 р. РНБО України приймає рішення розпочати проведення антитерористичної операції».

Над книгою «Місто, з якого почалася війна» працювали автори 5-ти організацій - це правозахисники, які входять до коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Серед них аналітик організації «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» Ганна Куровська, документатор благодійного фонду «Восток SOS» Марія Білякова та юрист Громадського комітету захисту конституційних прав і свобод громадян Андрій Москаленко.

Оксана, переселенка з Донецька, відвідувачка презентації видання «Місто, з якого почалася війна»:
-Перед очами промайнула весна 2014 року, як «руський мир» приходив в Донецьк
-До сих пір відчуваю душевну травму велику, як захватували адмінбудівлі
-Спогади нахлинули, шмат серця на всю жизнь вирваний.

Інтерв’ю тривають від 4 до 7 годин, де люди розповідають про полон…Автори видання ставлять на меті - зберегти історії цивільних, які пережили війну, акцентувати на тому, хто є відповідальним за злочини, допомогти правоохоронним органам у подальших розслідуваннях.

У виданні зібрані раніше не відомі факти порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права. Антон Удовенко, проектний менеджер ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», редактор видання «Місто, з якого почалася війна»:
-Все це відбувалося в рамках партнерського проекту з німецькою організацією, на даний момент задокуметновано вже майже 400 історій постраждалих, які пережили порушення прав людини. Інтерв’ю тривають від 4 до 7 годин, де люди розповідають про полон…Автори видання ставлять на меті - зберегти історії цивільних, які пережили війну, акцентувати на тому, хто є відповідальним за злочини, допомогти правоохоронним органам у подальших розслідуваннях, а також переосмислити події 2014-го. Адже описані процеси мали місце і в інших містах Донбасу. Більш того - вони і зараз відбуваються в Україні. Це, зокрема, агресивна проросійська пропаганда та маніпулятивні інформаційні впливи на масову свідомість в контексті гібридної війни.

Telegram Channel