Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Позавтрому празникуватимуть у Луцьку і семи селах Волині

9 жовтня - Івана Богослова.

Ілюстрація korets.rayon.in.ua

Позавтрому празникуватимуть у Луцьку і семи селах Волині

Церква вшановуватиме Івана Богослова

9 жовтня православні християни вшановуватимуть Івана Богослова, повідомляє Волинська єпархія ПЦУ.

Цього дня ми особливо вшановуємо апостола і євангеліста Івана Богослова, а вісім парафій єпархії святкують престольний празник.

Іван був сином Зеведея й Саломії – доньки Йосифа Обручника – і братом апостола Якова. Разом зі своїм старшим братом належав до числа учнів Ісуса Христа, а під час Таємної вечері сидів поруч з Учителем.

Іван був сином Зеведея й Саломії – доньки Йосифа Обручника – і братом апостола Якова. Разом зі своїм старшим братом належав до числа учнів Ісуса Христа, а під час Таємної вечері сидів поруч з Учителем.

Після свого покликання не розлучався з Господом і був з-поміж трьох учнів, яких Господь особливо наблизив до Себе. Іван був свідком уздоровлення дочки Яіра і Преображення Господнього на горі Фавор; ішов за Спасителем із Гефсиманського саду на суд беззаконних первосвященників Анни і Каяфи, потім і хресною дорогою; плакав разом із Матір’ю Ісуса біля хреста і чув звернені до них слова Господа: «Жоно! Це – син Твій» і «...Це – Мати твоя» (Ін. 19:26, 27).

Іван опікувався Пресвятою Дівою Марією, а після Її успіння вирушив в Ефес та інші малоазійські міста проповідувати Євангеліє. Якось зі своїм учнем Прохором відправився у плавання, але під час сильного шторму корабель потонув. Усіх мандрівників викинуло на берег, лише Іван залишився в морській безодні. Прохор гірко плакав, утративши свого духовного отця й наставника, і пішов до Ефеса. А на чотирнадцятий день подорожі побачив, як морська хвиля викинула людину. У ній впізнав свого вчителя, якого Господь зберіг живим.

В Ефесі Іван розповідав про Христа. Кількість тих, хто увірував, увесь час зростала. Саме в цей час почалося гоніння на християн імператора Нерона. Йоана відвезли до Рима на суд. За віру в Господа засудили до смерті, але Він зберіг Свого обранця: ні чаша з отрутою, ні казан з киплячою олією не забрали його життя. Після невдалих спроб страти Івана відправили на острів Патмос, де він ще багато років навчав Євангелія.

За переказами, одного разу вчитель з учнем пішли на пустельну гору, дотримуючись триденного посту. Під час Іванової молитви захиталась гора і загуркотів грім. Прохор зі страху впав на землю. Іван підняв його і наказав записувати те, що він буде говорити. «Я є Альфа й Омега, початок і кінець, говорить Господь, Який був і гряде, Вседержитель» (Одкр. 1:8), – звіщав Дух Божий через апостола. Так близько 67 року написано Книгу Об’явлення (Одкровення, Апокаліпсис), останню в Новому Завіті.

Після тривалого заслання Іван отримав свободу і повернувся в Ефес, де продовжував діяльність, навчаючи остерігатися лжевчителів. Близько 95 року апостол Іван написав в Ефесі своє Євангеліє. Він закликав усіх християн любити Господа, один одного і цим сповнити заповіді Христові.

Близько 95 року апостол Іван написав в Ефесі своє Євангеліє. Він закликав усіх християн любити Господа, один одного і цим сповнити заповіді Христові.

Апостолом любові називає Церква Івана, бо він постійно навчав, що без любові людина не може наблизитися до Всевишнього. У трьох його посланнях, що входять до Нового Завіту, йдеться про значення любові до Бога і ближніх.

Іван набагато пережив усіх очевидців Господа, довго залишаючись єдиним живим свідком земного шляху Спасителя. Коли настав час відходу до вічності, він вийшов за межі Ефеса із сімома учнями і наказав приготувати для себе хрестоподібну яму.

Храмове свято відзначають громади в Луцьку (підземна церква в Замку Любарта), селах Будище, Озерне, Стеблі Ковельського, Сильно Цуманського (Ківерецький р-н), Уляники Рожищанського, Сьомаки Луцького районного деканатів. Церква Апостола і євангеліста Івана Богослова в с. Уманці Горохівського благочиння святкуватиме ще й 25-річчя освяти.

Telegram Channel