Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Рожищі до людей в хати лізуть волохаті чудовиська (Відео)

Сказитися можна!

Фото suspilne.media

У Рожищі до людей в хати лізуть волохаті чудовиська (Відео)

Місто на Волині атакує гусінь американського білого метелика

У місті Рожище понад рік триває карантин через нашестя гусені американського білого метелика. Шкідником уражена територія площею понад тисячу 200 гектарів. Про це розповіла державна фітосанітарна інспекторка області Галина Соць.

Від американського білого метелика кілька громад області потерпають вже більш як рік. Шкідник активізувався у травні, а минулого тижня гусінь полізла у хати до людей, повідомляє suspilne.media.

У приміщення зайти неможливо було. Тому що вони були всюди.

«У приміщення зайти неможливо було. Тому що вони були всюди. Навіть, топтатися доводилося по тих гусеницях. Цього року мені довелося зрізати гілля, які відросли, то вони теж були обліплені гусеницею», - розповіла прибиральниця місцевої залізничної станції Валентина Казановська.

Містяни постійно спалюють уражені шкідником дерева та гілки. Володимир Войтович розповів: зрізав горіха, тоді гусінь почала їсти листя смородини, малини, яблуні й каштану. Господарю обійстя вдалося врятувати дерева груші, вишні та черешні та виноград.

За 50 тисяч гривень, які, зі слів заступника міського голови, виділили на боротьбу зі шкідником, закупили препарати, якими комунальники окропили дерева і кущі: «Проводилася обробка дерев. Це на стадії лялечки, коли вони на кублах сиділи. Спилювання даних кубл, відвезення на спеціально відведені місця та спалювання».

Вперше американський білий метелик на Волині з’явився у Рожищі торік. За словами фітосанітарної інспекторки Галини Соць, зараз чисельність шкідника менша через погодні умови. Але шкідник збільшує географію ураження.

«Торік було лише у районі центра міста Рожище, то зараз пішло на Застирну зону. Також пішло на окремі населені пункти Рожищенського району, де спостерігається поодиноке зараження. І, навіть, у віддалених селах району», - каже Галина Соць.

У Держпродспоживслужбі мешканцям Рожищенського району рекомендують обстежувати дерева та кущі щодесять днів. Якщо шкідника виявили - обрізати та спалювати гілля. Наразі це єдині доступні методи боротьби з американським білим метеликом.

 

Telegram Channel