Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Ковельчанин знайшов козацьку люльку з ялинками на семи пелюстках

Козаки ставилися до люльки як до талісману-оберегу і тому перевагу надавали виробам особливим, несхожим на інші.

Фото зі сторінки Ковельського історичного музею у Facebook.

Ковельчанин знайшов козацьку люльку з ялинками на семи пелюстках

Знахідку він подарував місцевому музею

Ковельчанин Володимир Гінайло знайшов у районі «П’ятихатки» (колись на тому місці був хутір) глиняну люльку розміром 1,5Х5 см козацького періоду. Про це інформує Ковельський історичний музей.

Поширення тютюнопаління на землях України у XVII-XVIII ст. сприяло масовому розповсюдженню специфічного пристрою – люльки. Вона є одним із атрибутів, які в першу чергу асоціюються з козацтвом. Козаки ставилися до люльки як до талісману-оберегу і тому перевагу надавали виробам особливим, несхожим на інші.

Корпус чашечки прикрашений декором із семи стилізованих пелюсток, у кожній з яких – ялинка з прямим стовбуром і піднятими догори гілками.

Люлька має давнє пошкодження. Про її тривале використання свідчить закопченість чашечки (ємкості для тютюну). Корпус чашечки округлий з півовальним профілем, ймовірно з округлими вінцями (вони втрачені). Дно внутрішньої частини чашечки округле, корпус чашечки прикрашений декором із семи стилізованих пелюсток, у кожній з яких – ялинка з прямим стовбуром і піднятими догори гілками, в кутах між пелюстками – кружечки. Втулка закінчується потовщенням, частина якого втрачена.

Експонат поповнить колекцію музейних люльок і буде представлений в експозиції.


Люлька має невеликий розмір.
Telegram Channel