Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
За що волинян можуть оштрафувати під час підводної риболовлі

Дотримуйтеся правил рибальства!

Фото Волинський рибоохоронний патруль.

За що волинян можуть оштрафувати під час підводної риболовлі

Основні правила підводного добування риби

Такий спосіб рибальства практикується у багатьох країнах світу. Воно являє собою процес вистежування, переслідування і добування риби, шляхом спостереження з поверхні води, пірнання на затримці дихання і здійснення пострілу з підводної рушниці. 

Заборонено здійснювати підводне полювання у каналах теплоенергоцентралей, підвідних та скидних каналах електростанцій; підвідних і магістральних каналах, підводах рибогосподарських та меліоративних систем.

Реклама Google

На сьогодні здійснення підводного полювання в Україні регулюється Правилами любительського і спортивного рибальства, які регламентують норми лову, заборонені місця, терміни заборони лову водних біоресурсів, мінімальний розмір риб, умови проведення спортивних змагань з підводного полювання, район дії, дозволені та заборонені знаряддя і способи лову тощо.

Пункт 4.3 Правил рибальства передбачає наступне: «Підводне полювання на риб дозволяється: гарпунними рушницями без застосування аквалангів та інших автономних дихальних приладів на ділянках водойм, визначених органами рибоохорони для проведення любительського рибальства, при наявності посвідчення підводного мисливця».

Заборонено здійснювати підводне полювання у каналах теплоенергоцентралей, підвідних та скидних каналах електростанцій; підвідних і магістральних каналах, підводах рибогосподарських та меліоративних систем, в шлюзових каналах тощо; новостворених водосховищах; промислових ділянках, закріплених за користувачами водних біоресурсів; верхніх б’єфах гребель на відстані понад 500 м, в нижніх – на відстані у межах, встановлених; поблизу мостів, які охороняються, в межах режимних зон охорони; радіусі 500 м навколо риборозплідних господарств; на зимувальних ямах та нерестовищах.

Відсутність посвідчення підводного мисливця, при здійсненні лову, відповідно до ч. 3 ст.  85 КУпАП кваліфікується як порушення Правил рибальства, і тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів  громадян.

Затримання та конфіскація спорядження та засобів лову підводного мисливця можлива у разі вчинення ним грубого порушення, передбаченого ч. 4 ст. 85 КУпАП. Грубе порушення правил   рибальства – тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн) з конфіскацією знарядь і  засобів  вчинення  правопорушення,  які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Джерело: Волинський рибоохоронний патруль
Telegram Channel