Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Луцькому зоопарку з'явилася червокнижна видра: просять допомогти збудувати вольєр для неї (Фото)

Ич яка!

Фото зі сторінки Луцького зоопарку в Facebook.

У Луцькому зоопарку з'явилася червокнижна видра: просять допомогти збудувати вольєр для неї (Фото)

Навесні цього року її від смерті врятували люди. Знайшли маленькою, коли видрочка сиділа та пищала в заплаві річки

У Луцькому зоопарку з'явилася червокнижна видра.

Навесні цього року її від смерті врятували люди. Знайшли маленькою, коли видрочка сиділа та пищала в заплаві річки. Її нору зруйнувала вода, яка зійшла з гір. Маля, очевидно, теж змило течією. Тож воно, злякане і самотнє, так розпачливо просило про поміч, що ці звуки почули селяни. Вони ж і привезли її у реабілітаційний центр, що функціонує біля Синевира. Щоправда, для цього закладу видра, як то кажуть, виявилася непрофільною. Тож один із працівників забрав її для порятунку та вигодовування додому, де на три місяці замінив маляті родину.

На жаль, випустити тварину назад у природу неможливо. Адже увесь цей час, що видра прожила з людиною, вона мала б разом із мамою вчитися співіснувати у цьому світі, полювати, рибалити. Натомість тваринка залежала від людей, тож необхідних навичок не здобула. Тож у природі вона просто не виживе.

На жаль, випустити тварину назад у природу неможливо.

Однак вкотре переконуємося, що випадковості – не випадкові. Коли директор Луцького зоопарку під час робочої поїздки до центру почула цю історію, вона без вагань запропонувала зробити домівкою видри саме нашу територію. І рятівники тваринки погодилися, адже знають – у Луцьку в тварин – дуже хороші умови утримання. Тимчасово наші співробітники зробили невеличкі реконструкції та перекидки у наших універсальних вольєрах – і гість (а це самець видри!) отримав помешкання на одній із алейок зоо. Але у планах 2021-го з'явився ще один пунктик – будівництво спеціального вольєру із бассейном для синевирського красеня, щоб відвідувачі змогли вповні насолодитися цією тваринкою, зокрема й спостерігати за тим, як вона плаває.

Якщо є охочі збудувати вольєр – у зоопарку будуть раді спонсорській допомозі. Цим ви впишете своє ім'я в історію розвитку Луцького зоопарку.

Видра річкова (Lutra lutra) в Україні здебільшого водиться в річках Полісся та Лісостепу. Зрідка трапляється і в степовій зоні. По гірських річках Карпат видра підіймається досить високо в гори.

Порівняно великий звір: довжина тіла самців — 46–90 см, самок — 54–68 см, маса: 6–10 та 3–6 кг. Має довгий хвіст (21–46 см), щільне та коротке хутро коричневого відтінку; пальці на задніх лапах з`єднані шкірястими перетинками

Місця оселення – річки, озера, стариці, ставки. У воді видра майстерно плаває і пірнає. Веде нічний спосіб життя, а вдень спить в норі. Вхід в нору розташований нижче рівня води. Є у видри також і тимчасові сховища – підмиті водою береги, купи хмизу або корчі, повалені дуплисті дерева тощо. Взимку видра звичайно тримається в незамерзаючих місцях річок.

Живиться переважно рибою, хоч поїдає також багато жаб, раків, молюсків та різних водяних комах. Полює і на водоплавних птахів та мишовидних гризунів, зокрема водяних полівок. Спіймавши здобич, виносить її влітку на берег, а взимку на лід.

Парування у видри відбувається в лютому - березні. В травні самка народжує 2-5 малят. Через 6 тижнів вони вже починають виходити з нори. Статевої зрілості досягає в 3-річному віці, живе 12-15 років.

Telegram Channel