Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Підірвали найбільшу бомбу часів ІІ світової війни (Відео)

«Tallboy» важить 5400 кілограм, 2400 з яких - вага самої вибухівки.

Фото ВВС.

Підірвали найбільшу бомбу часів ІІ світової війни (Відео)

Авіаційна бомба «Tallboy» - найбільша часів Другої світової, яку знайшли в Польщі, - вибухнула під час знешкодження

Бомба перебувала у воді, і ані дайвери, які були поруч, ані місцеві жителі не постраждали, повідомляє Газета по-українськи з посиланням на BBC.

Попередньо з району, де вона лежала, неподалік портового міста Свіноуйсьце, евакуювали понад 750 людей

«Знешкодження бомби почалося 13 жовтня. Попередньо з району, де вона лежала, неподалік портового міста Свіноуйсьце, евакуювали понад 750 людей», - йдеться в повідомленні. Як зазначається, того ж дня надвечір бомба вибухнула. Від ударної хвилі в повітря здійнявся стовп води. Дайвери, які займалися знешкодженням «Tallboy», перебували на безпечній відстані від неї. «Об'єкт можна вважати нейтралізованим. Він більше не становить загрози судноплавному каналу Щецин-Свіноуйсьце», - розповіли в міністерстві оборони Польщі.

«Tallboy»- це сейсмічна бомба, яку використовували під час Другої світової війни для того, щоб руйнувати важливі промислові та військові об'єкти. Вона важить 5400 кілограм, 2400 з яких - вага самої вибухівки. Tallboy, зокрема, використали для знищення бетонного куполу над підземним заводом ракет Фау-2 та підриву залізничного тунелю поблизу французької ріки Сомюр у червні 1944 року.

Конкретно знайдена біля Свіноуйсьце бомба була скинута Повітряними силами Великої Британії в 1945 році для потоплення німецького крейсера. На той час місто перебувало у складі Німеччини й називалося Свінемюнде.

Бомбу знайшли у вересні 2019 року, але знешкодження почали лише зараз.

 

Telegram Channel