Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ПОЗИЦІЯ ВОЛИНСЬКИХ РЕГІОНАЛІВ

Після довгенького публічного мовчання озвалися на прес-конференції керівники обласної організації Партії регіонів — її голова, народний депутат України Анатолій Горбатюк і його заступник, депутат обласної ради Петро Пронь...

Після довгенького публічного мовчання озвалися на прес-конференції керівники обласної організації Партії регіонів — її голова, народний депутат України Анатолій Горбатюк і його заступник, депутат обласної ради Петро Пронь. Як пояснив журналістам Анатолій Олексійович, це мовчання було пов’язане з тим, що виводили партійну структуру з виборчої кампанії, організовували районні партконференції, де давали оцінку виборам, для результатів яких волинські регіонали таки добре попрацювали. Початок роботи Верховної Ради, створення парламентської більшості, формування керівного складу органів місцевого самоврядування, особливо на рівні області, партійні справи — стали темою цієї прес-конференції

Володимир ЛИС


Анатолій Горбатюк доволі позитивно оцінив зусилля Президента України Віктора Ющенка, зокрема, щодо консолідації суспільства, зате критикував “ряд політичних сил, які через політичні торжища не думають про майбутнє нашої Української держави, а тільки про задоволення власних політичних інтересів”. Позиція ж Партії регіонів у Верховній Раді на її першому засіданні була названа конструктивною. Гострій критиці було піддано рішення про призупинення пленарної діяльності парламенту до 7 червня. На думку народного депутата, малоймовірно, що коаліція помаранчевих сил буде сформована і протягом цього часу.
– Партія регіонів також формує сьогодні коаліцію, ми маємо коаліційну угоду і ця угода розіслана всім політичним структурам, всім народним депутатам, — сказав Анатолій Горбатюк. — І ми сподіваємося, що цю коаліцію депутати підтримають. Тому, що ми знаємо — голова Верховної Ради і керівний склад обираються таємним голосуванням. Якби керівництво Верховної Ради обиралося вже, то ми б мали таке її керівництво, яке пропонувалося нами на засіданні політради.
Голова обласної організації ПР висловив думку, що Раїса Богатирьова могла б і може стати головою Верховної Ради і спрогнозував, що можна очікувати несподіваних результатів виборів голови і заступників. За його словами, до депутатів-регіоналів підходять депутати з інших фракцій, котрі заявляють, що вони виступають за широку коаліцію.
Анатолій Горбатюк піддав гострій критиці і хід першої сесії обласної ради, яка, як повідомив він, встановила рекорд України — сесія тривала близько 12 годин, і лише ще в Запоріжжі — 10 годин. Не сподобалося Анатолію Олексійовичу те, що “як і в Києві, представники БЮТу нехтували норми демократії і вели сесію так, як хотіли, як планував один БЮТ. Практично всі попередні напрацювання робочої групи до уваги не бралися”. Неприємним було названо те, що колишній голова облради Василь Дмитрук не був залучений до ведення сесії.
На думку Анатолія Горбатюка, голова обласної ради має мати одного заступника. А три чи два заступники приведуть, на його думку, до скорочення апарату обласної ради, зниження якості роботи. Пан Горбатюк висловив припущення, що Волинь незабаром може мати і другого депутата у Верховній Раді від Партії регіонів, а фракція регіоналів в обласній раді, спрогнозував він, незабаром зміцніє і поповниться іншими депутатами, стане потужною та серйозною фракцією. Сам же він передбачає працювати у парламенті в Комітеті державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування.
Сенсацією можна вважати повідомлення, що колишній керівник БЮТу в Рожищенському районі Віктор Марюк вийшов із своєї партії і вступив до Партії регіонів, в якій бачить своє майбутнє. За його словами, і в інших районах є рух до Партії регіонів і незабаром групи регіоналів у місцевих радах перетворяться у фракції.
– Я думаю, що пройде зовсім небагато часу і якщо прем’єром не буде Юлія Тимошенко, то побачите, як будуть тріщати по швах БЮТ чи інші структури,— спрогнозував Анатолій Горбатюк.
Анатолій Горбатюк і Петро Пронь відповіли на запитання журналістів.
– Яким є ставлення обласної організації Партії регіонів до тої ланцюгової реакції надання російській мові статусу регіональної в ряді областей і міст Сходу і Півдня України, який відбувається?— запитав, зокрема, кореспондент “Волині”.
– Сьогодні дійсно російська мова на Сході і Півдні України є основною з позиції спілкування,— відповів Анатолій Горбатюк. — Згідно з статтею 10 Конституції України державною мовою є українська. І те, що таке відбувається в регіонах, засвідчує, що політикам на державному рівні треба сідати за стіл переговорів і терміново обговорювати цю тему і виносити це на референдум. З цією проблемою зіткнеться і помаранчева коаліція, бо ж Олександр Мороз проповідує ідеологію, що російська мова повинна мати статус другої державної. Ми ж, Партія регіонів, проповідуємо ідеологію: дві мови — один народ. Моя позиція така — депутати голосують, як хочуть їхні виборці. Якби Партія регіонів так поставила питання на Волині, ми б тут нічого не набрали. Ніколи Тернопільщина чи Львівщина за своєю ментальністю не буде такою, як Луганщина чи Донеччина. Але все має бути по закону,— закінчив голова обласної організації ПР.
Telegram Channel