Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
За 5 років волинські держлісгоспи наростили об’єми власної переробки у півтора раза

Нині в державних лісопильних цехах області працює 560 робітників.

Фото /lisvolyn.gov.ua.

За 5 років волинські держлісгоспи наростили об’єми власної переробки у півтора раза

При тому обсяги заготівлі деревини знизилися

Розвиток власної переробки деревини на Волині залишається серед пріоритетних виробничих завдань уже протягом останніх 5 років. Над їх реалізацією у державних лісогосподарських підприємствах області працюють системно та комплексно, інформує Волинське ОУЛМГ.

За 9 місяців цього року державні деревообробні підрозділи переробили 224 тис. кбм деревини. Річний об’єм переробки у 2019 році становив 388 тис. кбм. Порівняно із 2015 роком, цей показник вдалося збільшити у півтора раза – у 2015-му держлісгоспи області загалом переробили 252 тис. кбм. Це – 29% від заготовлі, що є одним із найвищих показників в Україні.

Найкращих результатів у нарощенні обсягів переробки деревини досягли Маневицький, Старовижівський та Володимир-Волинський держлісгоспи.

При цьому об’єми заготівлі за останні роки знизилися: із 1050 тис. кбм у 2015 році та 1412 тис. кбм у 2018 році (нарощення об’ємів заготівлі пов’язано із необхідністю проведення санітарних заходів у зв’язку із масовим всиханням соснових насаджень) до 804 за тис. кбм за 9 місяців цього року (плановий річний об’єм – в межах 1050 тис. кбм).

Найкращих результатів у нарощенні обсягів переробки деревини досягли Маневицький, Старовижівський та Володимир-Волинський держлісгоспи. Такі результати стали можливими в тому числі завдяки інвестиціям, які направляються на модернізацію виробництва та осучаснення умов праці для робітників. Лише в обладнання для переробки у таких лісгоспах, як Старовижівський, Камінь-Каширський та Любомльський було інвестовано понад 30 млн грн.

Капітальні інвестиції за 5 років становлять 259 млн грн. 

В умовах нестабільності ринку деревини власна переробка є фактично рятівною для економіки багатьох державних підприємств, дозволяє зберегти робочі місця та достойних рівень заробітної плати. Нині в державних лісопильних цехах області працює 560 робітників, середньомісячна зарплата за підсумками роботи 9 місяців року становить 10530 грн.

Telegram Channel