Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Варшаві 15 тисяч людей вийшли на вулиці після рішення Конституційного суду, який фактично заборонив аборти

Раніше більшість абортів у Польщі робили через «вроджену інвалідність плода», зараз таку причину забрали.

Фото УНІАН.

У Варшаві 15 тисяч людей вийшли на вулиці після рішення Конституційного суду, який фактично заборонив аборти

У Польщі тисячі людей учора ввечері вийшли на протести проти рішення Конституційного суду, який напередодні фактично заборонив аборти

Протести в десятках міст Польщі почалися увечері 22 жовтня і продовжилися в п'ятницю, 23 жовтня, пише НВ з посиланням на польську пресу.

На протест у Варшаві вийшли близько 15 тисяч осіб. У поліції заявляють, що учасники акції «проявляли агресію» проти співробітників поліції, - деяких облили фарбою, в інших кидали каміння.

До цього вроджена інвалідність плода була однією з небагатьох законних підстав для переривання вагітності в Польщі, - близько 98% абортів в країні робили саме з цієї причини.

Реклама Google

Напередодні у Варшаві, де через коронавірус заборонили масові заходи за участю понад 10 осіб, затримали 15 учасників протесту. Там відбулася одна з наймасовіших акцій: сотні людей зібралися біля будинку віцепрем'єр-міністра Ярослава Качінського, який очолює правлячу партію «Право і справедливість». У поліції заявили, що деякі протестувальники кидали каміння і намагалися прорвати кордон навколо будинку. У відповідь поліцейські застосували сльозогінний газ.

Нагадаємо, 22 жовтня Конституційний суд Польщі обмежив право жінок на аборт, визнавши неконституційним положення відповідного закону, що дозволяє переривати вагітність при вродженій інвалідності плода.

Тепер аборт буде дозволено лише в разі зґвалтування, інцесту або загрози життю і здоров'ю матері. До цього вроджена інвалідність плода була однією з небагатьох законних підстав для переривання вагітності в Польщі, - близько 98% абортів в країні робили саме з цієї причини.

У переважно католицькій Польщі одні з найсуворіших законів у Європі щодо абортів.

Правляча партія Польщі «Право і справедливість» (PiS) давно прагнула обмежити право на аборт, але відступила через негативну реакцію громадськості - «чорний протест». У 2016 році проти виступили близько 100 тисяч людей. Більшість суддів Конституційного суду призначила саме PiS.

Джерело: НВ.
Telegram Channel