Курси НБУ $ 41.19 € 48.77
КОЖЕН ТОРТ — ШЕДЕВР

Волинь-нова

КОЖЕН ТОРТ — ШЕДЕВР

Кондитерський поет, — так жартома називають друзі лучанку Марію Фень. Їй присвятили й оці рядки: Ми всі складаємо Творцю подяку За той талант, що в нашої Марії, Її тістечка — то вершина смаку, А кожен торт — шедевр кулінарії.

Кондитерський поет, — так жартома називають друзі лучанку Марію Фень. Їй присвятили й оці рядки:

Ми всі складаємо Творцю подяку
За той талант, що в нашої Марії,
Її тістечка — то вершина смаку,
А кожен торт — шедевр кулінарії.


І справді, Марія Талимонівна — визнаний «метр» у кондитерській царині. Її вироби користуються попитом не лише серед друзів, рідних, а й замовників, багато з яких — відомі в Луцьку люди. Більше тридцяти років віддала жінка «солодкому виробництву» — Луцькій кондитерській фабриці. Вона — авторка відомих багатьом з нас тортів і, зокрема, «Жіночих примх». Він виготовляється ще й досі за її рецептурою і швидко розкуповується в магазинах і кав’ярнях міста. За технологією, розробленою Марією Фень у співпраці з колегами по роботі, випікалися й торти «Чарівниця», «Зимова вишня», «Волинська фантазія». Свого часу Марія Талимонівна неодноразово визнавалася кращою за професією, майстром «золоті руки». Та після роздержавлення фабрики змушена була залишити її — не сприйняла стилю роботи нового керівництва. Організувала власну справу — пече святкові торти, печиво.
Випікає їх майстриня за європейськими стандартами — багатоповерховими. Причім не ставить торт один на один, як це заведено у нас, а на спеціальні колони, прикрашає живими квітами. Ось і виходить таке собі маленьке кондитерське диво. До кожного торта приступає з молитвою, вкладає в нього душу, фантазію і свою невичерпну любов до людей.

«МЕДОВЕ ДИВО»
Продукти: 3 яйця, 3 склянки цукру, 4 склянки борошна, 2 столових ложки меду, 60 г масла, столова ложка соди і дрібка лимонної кислоти.
Тісто: Склянку цукру збити з трьома яйцями. Масло і мед розтопити, соду погасити в лимонній кислоті і влити у масу, всипати муку. Замісити не дуже туге тісто. Поставити його на дві години на холод. Після цього розкачати тоненькі коржі. Змазати їх кремом.
Крем: літр сметани збити з двома склянками цукру, додати ванілін.

ТОРТ «РОКСОЛАНА»
Продукти: 5 яєць, 3 склянки цукру, 200 г борошна, 2 столових ложки меду, 3 ст. ложки маку, стільки ж кокосової стружки, 4 столових ложки згущеного молока, 2 столових ложки заварної кави, половину столової ложки соди, 300 г масла, дрібку лимонної кислоти. Тісто готуємо двох видів:
1. Три білки збити з склянкою цукру, додати мак, кокосову стружку, вимішати, викласти у форму і випікати на малому вогні при температурі 150 градусів.
2. Яйця збити з склянкою цукру, всипати борошно, влити мед, столову ложку згущеного молока. Соду погасити кислотою, вимішати. Тісто випікати при температурі 150—180 градусів.
Крем: з склянки цукру і склянки води заварити сироп, запарити натуральну каву. Збити масло з молоком і сиропом, додати коньяк, ванілін, каву.

РИБА ТУШКОВАНА З ГРИБАМИ
Підготовлену рибу смажимо на великому вогні в олії. Окремо —подрібнену цибулю, натерту моркву. Складаємо в каструлю. По моркві робимо «сіточку» з майонезу. Зверху кладемо підсмажені шампіньйони і потертий твердий сир. Знову робимо сіточку і на 20 хвилин ставимо в гарячу духовку.
Telegram Channel