Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Ріпа, а не гарбузи: луцька вікканка розповіла,чому символом Геловіна став гарбуз

Чому гарбузи?

Фото ілюстративне.

Ріпа, а не гарбузи: луцька вікканка розповіла,чому символом Геловіна став гарбуз

Звідки взявся Геловін

Геловін відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада в багатьох країнах світу. Американську традицію запалювання гарбузів передають із покоління в покоління, і вже кілька років, як її перейняли і активно стали відзначати в Україні.

Чому використовують гарбузи та про традиції цього дня розповіла луцька вікканка Олена Кузьмич для студентського інформаційного порталу «Нівроку». 

«Розпочати потрібно не з гарбузів, а з ріпи. Насправді потрібно повернутися назад. В основі Геловіну лежить кельтське свято Савань. Усе дуже просто: після завершення збору врожаю, забивали тварин для того, щоб вижити взимку. Це певна ритуалістика, жертвоприношення. Зима в слов’янській культурі порівнюється зі смертю. І щоб вижити, жителі вирізали з ріпи ліхтарики. А далі ці світильники почали створювати й в інших країнах світу», – розповіла Олена.

Також вона повідала, що з‘явилась в той період часу легенда про Джека-Ліхтаря, який бродив по світу з гарбузом замість голови і він відбирав людські голови.

26 жовтня в США святкують День гарбуза.

«Коли все перейшло до гарбузів? Коли ірландці імігрували в Америку. Ріпи у них не було, тож вони почали використовувати гарбузи, щоб вберегти себе», – пояснила вікканка.

За її словами три різних види започаткування Геловіну: кельтське, європейське та американське. В Америці це все й об‘єдналося у сучасне свято. До слова, 26 жовтня в США святкують День гарбуза.

 

Сама ж Олена Геловін не святкує. Каже відзначає – Савань.

«Савань – це для мене вшанування померлих, мовчазна трапеза і дуже ностальгічний вечір. Колись мене  запрошували на вечірку Геловін, та я відмовилась. Бо це й вечір для мене означає дещо більше, аніж випити і посвяткувати», – ділиться Олена.

Олена Кузьмич.
Олена Кузьмич.

 

 

Джерело: Студентський інформаційний портал "Нівроку".
Telegram Channel