Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Волинські шахти без світла – гірники не працюють

Майже півтори тисячі шахтарів можуть залишитися без роботи.

Фото «Громадське».

Волинські шахти без світла – гірники не працюють

В останні дні жовтня на державному підприємстві «Волиньвугілля» склалася критична ситуація

Причина – відключення двох діючих шахт - №9 «Нововолинська» та «Бужанська» - від енергопостачання через величезні борги. Зараз вони складають більше семи мільйонів гривень. Спочатку ДП «Регіональні електричні мережі» надіслали попередження про повне припинення енергопостачання з 30-го жовтня, а з 5-го листопада взагалі погрожують розірвати договір на постачання електрики.

У таких умовах вугільні підприємства довго не протримаються, як би не старалися.

В зв’язку з цим вугільні підприємства працюють в обмеженому режимі, тобто, електроенергія надходить лише для виконання робіт, необхідних для безаварійного функціонування шахт - на відкачування води. Гірники на зміну не йдуть. Складніше на «дев’ятій» шахті, де головний водовідлив і підземні виробки повністю знеструмлені. До речі, це гірниче підприємство це вже відбувається вдруге за місяць.

Раніше енергопостачання припинили на початку жовтня, але тоді вдалося домовитися про відтермінування відключення. За словами голови Волинського теркому працівників вугільної промисловості Романа Юзефовича, на шахтах є видобуте вугілля, і навіть підписані договори на його продажу. Так, за минулий місяць на шахті №9 на-гора було видано майже 2800 тонн палива. Відтак, за нього гірники й сподіваються отримати кошти. Зараз очікують 4 мільйони гривень передоплати. Ці гроші якраз і повинні стати рятівною соломиною для підземок. Коли на нововолинських шахтах ввімкнуть світло – ніхто не може сказати. Єдине зрозуміло, що в таких умовах вугільні підприємства довго не протримаються, як би не старалися. Тому 1417 працівників ДП «Волиньвугілля» змушені думати, де їм шукати роботу. Адже наразі Міністерство енергетики займається лише «паперовою» роботою, пише концепції реформування вугільної галузі. А проблеми на місцях гірники повинні розгрібати самі. 

Нагадаємо, Карпус здобув на 1407 голосів виборців більше, аніж Сапожніков.

Telegram Channel