Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
 200-літній «шевченківський» будинок з Рівного реконструюють у музеї

Щоб максимально відновити хатину реставратори шукають старі колоди з таких же будівель.

Фото Володимир Дзьобик.

200-літній «шевченківський» будинок з Рівного реконструюють у музеї

Стареньку рівненську хатину, якій майже 200 років, розібрали й перевезли до етнорезиденції «Ладомирія». Реконструкцію планують завершити до кінця листопада, розповів Суспільному керівник ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак. Каже, що таких хатин в Рівненській області лишилось одиниці

У вересні 2020 року на вулиці Шевченка, 65, що у Рівному, розібрали автентичну хатинку з 200-літньою історією, пише Суспільне. Її перевезли на територію етнорезиденції «Ладомирія» Радивилівського району. Реконструкцію хатини планують завершити до кінця листопада, – розповів керівник ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак.

«Ми все по елементиках досліджуємо. І пробуємо їх відродити саме такі, які були колись. До прикладу, двері були не на завісах, а на так званих бігунах. Також ми дослідили, які були печі саме на той період. Є один цікавий екземпляр і ми його там будемо відновлювати», – розповів Володимир Дзьобак.

Щоб максимально відновити хатину реставратори шукають старі колоди з таких же будівель.

Щоб максимально відновити хатину реставратори шукають старі колоди з таких же будівель. Вони мають підходити за розміром, – уточнює Володимир Дзьобак. Оскільки у давнину хати будували різних розмірів, такі елементи підібрати важко.

«Частину необхідних матеріалів знайшли. Решту робимо так, як прийнято в реконструкції: беремо сучасні колоди, їх висушуємо і заміняємо замість тих, що вже порохняві. Ми вже поставили зруб будинку та обробили спеціальними речовинами колоди, щоб зберегти автентичність», – додає він.

Реклама Google

У хатині потрібно доробити дах, вікна, двері та постелити нову підлогу, схожу до автентичної. Знадвору та усередині будівлю планують «поліпити» глиною. Відео, як готувати глину для ліплення горища хати, готують у автентичний спосіб пан Володимир опублікував у своєму Facebook.

Telegram Channel