Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
 У Малій Глуші на Волині сім’я вирощує троянди з польських саджанців

Трояндовий рай у Малій Глуші.

Фото ілюстративне.

У Малій Глуші на Волині сім’я вирощує троянди з польських саджанців

Поїхали хлопці до Польщі на заробітки і перейняли досвід

У селі Мала Глуша на Любешівщині є трояндовий рай  А створили його місцеві жителі – сім’я Колядюків. Немов бджілка, щодня клопочеться біля королеви квітів господиня дому Наталія Володимирівна. А ось ідея та сам процес плекання трояндової плантації у майже десять соток належить синам цієї жінки, яких Бог послав їй аж троє.

Про це пише Любешівська районна газета «Нове життя».

На одній відведеній площі стеляться по землі щеплені пагінці, розбиті на рівненькі рядочки, біля яких стоять вказівники із назвами сортів. Поруч поважно примостилися вже дорослі кущі, на яких подекуди ще визирають голівки різнокольорових бутонів. А на початку цієї плантації лежить гора обрізаного гілля рослин – це обов'язковий атрибут, коли троянду викопують для пересаджування.

Господарі докладають чимало зусиь, аби дати лад всьому цьому трояндовому господарству, а у селі й без того ще роботи вистачає. Ба більше подружжя Колядюків ще й на роботу щодня ходять. Та ніколи, кажуть, не шкодували, що зайнялися розведенням троянд.

 

А розпочалося все два роки тому. Троє синів жінки давненько їздять на сезонні заробітки  до Польщі. Трудяться там три з половиною роки на підприємстві, яке спеціалізується саме на трояндах. Там за рік вирощують по 200 тисяч цих квітів. Самі ж хлопці за місяць прищеплюють до вісімдесяти тисяч кущів. Як мовиться, добре вже набили руку на цій справі. Тож якось і запропонували матері спробувати вирощувати троянди в себе вдома – у Малій Глуші. Знаючи їхню непосидючу вдачу, бо змаленьку діти не цуралися будь-якої роботи, жінка погодилася. Так у листопаді 2018 року привезли в Україну малесенькі прутики, як кажуть у Польщі – «дикої кладки».

Господиня із заплющеними очима знає, де які сорти посаджені, чим вони особливі.

 

 

Так вони у нас росли до весни, а влітку, в кінці липня-на початку серпня, ми провели щеплення. Для цього робиться Т-подібний надріз, закладається брунька, привезена з Польщі, тих сортів, які добре у нас адаптуються. Це дуже важливий і клопіткий процес, бо ж головне – аби щепа взялася. Тож із привезених чотирьох тисяч пагінців десь орієнтовно  виросло 3700. Після щеплення прийнялося до трьох тисяч», -– повідав арифметику, розповідаюсчи нюанси вирощування троянд Дмитро Колядюк.

 

 

 

Головне, за його словами, сформувати кущ. Адже після щеплення наступного року над тією брунькою все треба обов’язково зрізати. «Тоді вся сила йде в бруньку. Також треба формувати пагінець, відбивати дикі. Та й важливо не дати троянді розцвісти у травні-липні. Бо головне – аби сформувався кущ, а не квітка», - професійно розповідає Дмитро. І ще зазначає, що всіма цими процесами у них займалася саме мама. Адже сини посадили, прищепили та знову поїхали на заробітки. Дмитро  зізнається, спочатку переживали з братами, чи ж ненька впорається з таким нелегким і досі невідомим їй заняттям. Але вона все зробила на найвищу оцінку. Не лише сапала, полола, а й вчасно обривала зайві пагони та квітконоси. І тепер, каже Наталія Володимирівна, вона вже із заплющеними очима знає, де які сорти посаджені, чим вони особливі. 

 

 

За такі старання квіти їй віддячили жінці – виросли ошатними.Й не дивно, що слава про малоглушанський трояндовий рай рознеслася околицями та й далеко за межі області. Троянди польських сортів, адаптовані до умов Полісся, набувають усе більшої популярності. У Колядюків уже розкупили більше півтора тисячі кущів.

 

«То односельці беруть, то з Рожища, Рівненщини та навіть Львівщини замовляли. Люди дізнаються з інтернету, один одному розповідають. Так і з’являються покупці», - розповідає господиня. А син Дмитро із неприхованим задоволенням додає: «Нарешті наші батьки зрозуміли, що в селі можна садити і мати прибуток не лише із картоплі». А вона, бульба, цьогоріч у Колядюків неабияк викисла. Тож кілька соток троянд дали більшу віддачу, аніж більш як пів гектара картоплі. Саме тому ця працелюбна сім’я не збирається обмежуватися цими площами троянд, а збирається їх розширювати. «Раніше боялася, а тепер сама кажу синам, щоб ще привозили щепи», – каже господиня.

 

Джерело: Любешівська районна газета "Нове життя"
Telegram Channel