Кажуть, що коровай — це символ щастя. А щастя повинно бути багато. Майстер-кондитер Надія Пєшкова з Луцька спекла чимало короваїв за своє життя. І кожного прикрасила власноруч виготовленими трояндами...
Надія Петрівна поділилася рецептами виготовлення солодкої маси для квітів....
Кажуть, що коровай — це символ щастя. А щастя повинно бути багато. Майстер-кондитер Надія Пєшкова з Луцька спекла чимало короваїв за своє життя. І кожного прикрасила власноруч виготовленими трояндами. Свою трудову біографію Надія Пєшкова розпочала прибиральницею в цеху напівфабрикатів тоді ще державного підшипникового заводу. Але у вільний від роботи час бігала допомагати майстриням-кондитерам, котрі випікали і оформляли торти, короваї, різноманітні тістечка. А вечорами і собі ліпила листочки, квіточки, прикрашала ними домашню випічку. Одного разу клієнт прийшов забирати коровай, а майстринь на місці не було. Тож викликали Надю і сказали: “Берися за роботу!”. Так вона прикрасила свій перший коровай. Це було в 1973 році, а вже через два роки була визнаною майстринею з оформлення кондитерських виробів. У свої творіння вкладала душу, а тому її короваї, торти були такими пишними та гарними, що від них годі відвести очі. Надія Петрівна пригадує, як один чоловік замовив величезний п’ятиярусний коровай. Заважив він 15 кілограмів. Гарно оформила його, клієнтові сподобалась її робота. Але коли довелося вносити коровай до салону “Волги”, не поміщався. Мусив замовляти вантажівку і везти його в кузові до Маяків. А, бувало, не встигала на роботі оформляти (замовляли ж багато тортів, короваїв), доводилося додому брати. Ліпила троянди, а листочки допомагав робити чоловік. А потім все це в коробку складала і несла вранці в цех. Пропрацювала там 20 років, потім пішла на пенсію. Але й нині не сидить без діла, живе повнокровним життям. Вже п’ятий рік Надія Петрівна є провідним спеціалістом фірми “Джерело здоров’я”. Та попри це встигає пекти та оформляти торти і короваї — на дні народження, весілля, інші сімейні урочистості. Серед постійних клієнтів майстрині журналісти, артисти, інші відомі на Волині люди. — А троянди робити складно? — поцікавилася я. — Нескладно. Треба лише вміти приготувати солодку масу і виліпити пелюстки квітів. Але для практики раджу спершу зробити квіти з пластиліну. Коли наб’єте руку — тоді беріться за солодку масу. Надія Петрівна поділилася рецептами виготовлення її. Кілька з них пропонуємо читачам “Волині”. Ірина СТЕПАНЯН.
МАСА ДЛЯ ПРИКРАС З СУХОГО МОЛОКА 100 грамів цукрової пудри, стільки ж сухого молока, столова ложка невареного згущеного молока. Усе добре розтерти і додати 100 грамів м’якого вершкового масла. Масу вимішати з харчовим барвником, тоді, змастивши руки та дошку, на яку викладатимете вироби, маслом, ліпіть квіти, листочки. З ЖЕЛАТИНУ Розчинити ложку желатину у воді, просіяти туди цукрової пудри, вимішати, додати барвник і ліпити. Щоб не липла маса до рук, посипте їх цукровою пудрою. ОФОРМЛЕННЯ КОРОВАЮ БІЛКОВОЮ МАСОЮ 100 г яєчного білка, 200 г цукрового сиропу (варити доти, поки буде тягнутися “ниткою”). Білок збити до густої піни і вливати цівкою гарячий сироп, продовжувати збивати. Коли маса буде готова, додайте на кінчику ножа лимонної кислоти, а для запаху фруктової есенції, і збивайте поки не затвердне. Готову масу наберіть в кондитерський шприц і “вимальовуйте” узори. Пам’ятайте, що вироби з сухого молока чи білкової маси слід зберігати при кімнатній температурі.