Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Немовлят заколисуйте ніжно і лагідно

Фахівці застерігають використовувати струшувальні рухи під час колихання дитини.

Фото huggies.ua.

Немовлят заколисуйте ніжно і лагідно

Батьки новонароджених нерідко скаржаться: «І на руках гойдаємо, і ліжечко на шарнірах уже розхитали, а заспокоїти дитя ніяк не вдається». А виявляється, дуже енергійні дії знервованих дорослих можуть зашкодити малюку

«Фіолетовий плач» — ​це період у житті дитини, впродовж якого вона може кричати більше 5 годин на день без будь-якої причини. Він починається у двотижневому віці й може тривати до 3–4 місяців.

Фіолетовий (PURPLE) — ​це скорочення від англійських слів, запропоноване Національним центром синдрому «струшеної дитини» США, що означає:
Peak (пік) — ​плач досягає піку в 2 місяці, потім зменшується;
Unpredictable (непередбачуваний) — ​він починається та припиняється без будь-якої причини;
Resistant (стійкий) — ​дитина може плакати тривалий час, незважаючи на заспокоювання;
Pain (біль) — ​у малюка вираз болю на обличчі;
Long (довго) — ​плач може тривати годинами;
Evening (вечір) — ​дитина більше плаче ввечері.

Струшування може призвести до втрати свідомості, проблем із диханням, відсутності пульсу, зміни режиму сну, блювання, судом, дратівливості, погіршення або втрати апетиту...

Дослідження, здійснене МГО «Міжнародний центр розвитку і лідерства» спільно з експертами-лікарями, виявило, що в Україні 5% батьків заспокоюють немовлят різними небезпечними способами, зокрема різко загойдуючи їх.
Струшування може призвести до втрати свідомості, проблем із диханням, відсутності пульсу, зміни режиму сну, блювання, судом, дратівливості, погіршення або втрати апетиту, порушень зору, сліпоти, порушень мови, важкої рухової дисфункції, затримки у розвитку, серйозних ушкоджень головного мозку, інвалідності й навіть смерті малюка.

Отже, такі дії — ​це важка форма фізичного насильства над немовлям. Тому МГО «Міжнародний центр розвитку і лідерства» спільно з уповноваженим Президента з прав дитини та клубами Ротарі в Україні реалізують проєкт «Не труси дитину». Створено низку освітніх відео та друкованих матеріалів, які розповідають про цю проблему та шляхи її попередження. Отож будьте терплячими. І знайте, що наявність хоча б однієї дитини в сім’ї збільшує тривалість життя батьків на 1,5–2 роки. 

Telegram Channel