Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
«Поганому танцюристу»:  у Великій Глуші на Волині дорогу спочатку завадив відремонтувати дощ, а потім - холод

«Якби вчасно ліквідовували найменші вибоїни, такого б не було».

Фото Газета Полісся.

«Поганому танцюристу»: у Великій Глуші на Волині дорогу спочатку завадив відремонтувати дощ, а потім - холод

Приїхав спецавтомобіль, почав продмухувати вибоїни, щоб потім позадувати відповідною сумішшю, і на тобі – його відкликали, бо десь треба було нагальніше ремонтувати дорогу», — не приховує невдоволення Микола Філюк

Він — депутат Любешівської районної ради. Йому місцеві жителі вже чотири рази поспіль довіряли право відстоювати їхні інтереси в органах місцевого самоврядування. Тож Микола Якович, як мовиться, намагається не підвести своїх виборців і вже неодноразово озвучував питання необхідності проведення ремонту дороги Т-03-08, зокрема на ділянці, що проходить через село Велика Глуша.
«Але ж на мої запити ніхто не звертає уваги. Ось дивіться, як по всій дорозі почав зникати асфальт. Тут он автомобілі вже піддоном зачіпали, то люди самі камінням позакидали ями. Таких ділянок по цілому селу є чимало. Але ж якби вчасно ліквідовували найменші вибоїни, такого б не було», — мовить Микола Філюк.

Але пішов дощ і техніку довелося забрати. Тепер уже через температурний режим роботу навряд чи вдасться відновити.

За його словами, асфальтом дорогу у Великій Глуші покрили не так давно – років 8 тому. І при належному її утриманні покриття, звичайно, прослужило б довше. Однак ніяк не можна достукатися до свідомості чиновників, котрі наче відсторонені від реальності і не розуміють, що теперішнє навантаження на автошляхи не порівняти з тим, що було колись, а тому і уваги шляхам слід приділяти більше та фінансувати щедріше.
Тим часом дорожники запевняють, що прекрасно все розуміють, але вдіяти нічого не можуть. Журналістам «Полісся» вдалося поспілкуватися із провідним інженером відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Волинській області Євгеном Лисаком, який пояснив, чому дорога у Великій Глуші залишається без ремонту.

«Є ряд причин, через які не все одразу робиться. По-перше, цього року ми отримали лише 5 мільйонів гривень на дорогу у селі Погулянка. За ці кошти у населеному пункті оновили покриття на шляху протяжністю 2,3 км. Ремонт зроблено якісно. Спочатку прокладали вирівнюючий шар, а зверху – дрібнозернисте асфальтове покриття. По-друге, ми мали намір оновлювати шляхи по черзі. Тобто цього року – у Погулянці. А наступного – від Погулянки до Бірок та в Бірках. Бо в цьому селі насправді дорога ще гірша, ніж у Великій Глуші. Від Любешова до Бірок планували провести ямковий ремонт. І цей шлях таким чином був би зроблений», — зазначив Євген Онуфрійович.

 

 Втім, за його словами, це лише наміри. Насправді вони не можуть передбачити ні того, яке буде фінансування, ні того, які будуть погодні умови і чи дозволятимуть вони працювати ефективно. Так, наприклад, у Великій Глуші цього року не доробили ремонт саме через погану погоду.
Виявляється, що техніка дійсно уже була у селі та збиралася залатувати ями на дорозі, але завадив роботі дощ.
«У Великій Глуші ми починали робити ямковий ремонт струменевим методом. На це мали використати кошти, які передбачалися на поточне утримання доріг. Але пішов дощ і техніку довелося забрати. Тепер уже через температурний режим роботу навряд чи вдасться відновити», — пояснив Євген Лисак.
Посадовець справді не знає, чим потішити людей, бо у зв’язку із децентралізаційною реформою, каже, імовірно взагалі треба буде «голоблі повертати в іншу сторону». Так би мовити, робили спочатку шляхи в бік одного рейценру – Любешова, а тепер доведеться в інший – у бік Каменя-Каширського.
Тож, як воно буде, дійсно наразі ще не відомо. Однак у будь-якому випадку селянам не варто опускати рук та не забувати, що подібні справи можна вирішувати і на умовах співфінансування. Як відповіла служба автомобільних доріг на один із запитів депутата обласної ради щодо ремонту тієї ж Т-03-08, «згідно з чинним законодавством України капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення, може здійснюватися за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів як співфінансування на договірних засадах». Тобто у разі зацікавленості відповідних органів місцевого самоврядування у вказаному співфінансуванні Служба автомобільних доріг у Волинській області шукатиме можливість для підтримання такої ініціативи.
Тетяна ПРИХОДЬКО, газета «Полісся».

Джерело: Газета «Полісся».
Telegram Channel