Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Відео голих клієнтів – тільки для внутрішнього перегляду», - запевняють у рівненському секонд-хенді

У деяких магазинах Рівного навіть у примірочній ви не заховаєтесь від відеокамери.

Фото РВ.

«Відео голих клієнтів – тільки для внутрішнього перегляду», - запевняють у рівненському секонд-хенді

У магазинах секонд-хенду, популярних серед рівнян, часто трапляються крадіжки. Тому адміністрація вирішила встановити відеокамери всюди, навіть у примірочних. Це обурило декого з покупців

Ситуацію описала рівнянка Катерина Романік:

— Неодноразово рівняни скаржилися на те, що в цих магазинах камери спрямовані в примірочні. Вирішила перевірити й зайшла в один із них на вулиці Орлова. На жаль, це правда. Обурена адміністраторка забороняла мені фотографувати камеру. Хоча й не заперечувала, що такий спосіб контролю за покупцями, як відеофіксація примірки, є незаконним. Вона пояснила: відео голих клієнтів — це лише для внутрішнього перегляду у разі необхідності. Таким чином вони, мовляв, борються з крадіжками вживаного одягу.

Вона пояснила: відео голих клієнтів — це лише для внутрішнього перегляду у разі необхідності.

Заступниця начальника Держпродспоживслужби в Рівненській області Оксана Немоквич пояснила:

— У нас діють застарілі правила здійснення продажу непродовольчих товарів, прийняті ще у 1962 році. Тоді відеоспостереження ще не було таким розповсюдженим. Отже, й відповідного правила, яке б регулювало цей момент, немає. Тобто ми не маємо повноважень в цьому випадку допомогти споживачу, якщо він звернеться зі скаргою. Звертатися потрібно в поліцію. Адже є стаття 182 Кримінального кодексу України «Порушення недоторканності приватного життя», якою передбачена відповідальність аж до тюремного ув’язнення за збір відеоінформації, яка стосується особисто людини. Проте, судячи з випадків, коли люди зверталися до правоохоронних органів в Україні з такими заявами, відповідальності ніхто не ніс, якщо на примірочній кабінці висіло попередження, що ведеться відеофіксація. Людина, прочитавши табличку, сама прийняла рішення зайти в кабінку — отже, не проти, щоб її знімали на камеру.

Дарина Гузенкова.

Джерело: РВ.
Telegram Channel